Wednesday, October 31, 2007

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1428 Hijrah (2007)


I hope it’s not too late to wish everyone a very happy Hari Raya. May your raya this year bring you closer to the ones you love!To me raya will always be raya, no matter how modern one gets..Well, I had a wonderful time this year..reasons for that:

1) First Raya for MyLan Precious, sweet lil' thing Hezryn Amyra. Happy sakan my sweety celebrate her first raya..able to get two baju kurungs for her. But, i like most the red kurung..macam pengantin kenit..haha..sayangnya kat hezryn bucuk macam nih..Mula2 dia macam happy gile pakai baju kurung..terloncat-loncat bila org acan dia..pastu bila makin tengahari..dia makin rimas..bila garu mata terkena labuci-labuci..ehehe..baru dia tengok balik baju yg dia pakai..baju apa plak nih..pesyen apa plak mama aku ni beli..?huhuhuh...maaaamaaaaa!!!

Hezryn dan sepasang kurung biru

Hezryn dalam The Red Kurung

2) My sayang first time celebrating Hari Raya in her wifey kampung, Ipoh Pagi raya..meleleh jugakla air mata jantan..wuuppsss...sori!Bidaah semata-mata..My sayang begitu gagah pekasa beraya jauh dari kampung halaman buat kali petama dalam sejarah idup.Nothingla kan sayang..doesn't matter first raya at my kampung or sayang's kampung..We feel the same excitement because raya is about gathering to further strengthen family ties..
one thing yang aku betul-betul tak faham..tiap kali raya mesti timbul isu..siapa balik kampung siapa..?patutnya isu ni tak timbul..sebab mengikut kata ustaz,isteri takde pilihan...suami yang berkuasa veto dalam menentukan setiap keputusan..dan isteri kena redha apa jugak keputusan suami..Cuma, suami yang bertanggungjawab, betimbang rasa seperti my sayang akan consider balik ke kampung isteri secara bergilir dengan kampung suami..itu yang dituntut dalam syarak..ni kadang2 siap bergaduh, tak bertegur sapa atau menangis-nangis di hari raya sebab kecik nonek ini..
dan yang paling tak berapa nak paham..kadang2 isu nak pilih menantu atau calon isteri/suami pun bergantung pada Raya..my fren, Sapeah Openg (bukan nama sebenar) dihalang perhubungan dengan sorang mamat ni oleh emak si mamat ni sebab takut nanti raya si mamat ni akan balik ke kampung isteri yg jauhnya cuma bapa pluh km jer..Mak si mamat ni suh pilih isteri sekampung..senang balik raya..caaaiiittt..apadaaa...!ni orang zaman batu ker zaman orang makan orang..?Sib baik ibuku dan ibu mertuaku tak macam tu..Alhamdulilah

3) Hari Raya this year, the whole family go blue..Sooooo enjoyyy!!!Cuma Nyah's family yang pakai combination pink+green..belasah laa...janji raya rawkss..


My BELOVED Family (Without Ayong&Family)



4) The best kuih raya..jatuh pada kuih raya buatan ku sendiri..'Crispy Coco Marco Polo'..itu dia wehhh...dengar nama pun dah teliyoooooqqq kan..(sorry tak dapat attach gambar cookies atas tujuan keselamatan).Ni memang resipi turun temurun, buat masa skang aku tak bleh nak share recipe lagi..dan rasanya sampai bebila pun tak behajat nak share..hahaha..ya..aku memang kedekut ilmu..bau tau?!

5) This year aku dapat sekeping jer kad raya..huhuhu..saham makin merundum nampaknya. my fren darik PROTON yg baik hati benama hazrina yg bagi. Tingat zaman dulu2..bersaing dengan my sister..siapa yang dapat kad raya paling banyak.Pemenangnya..?aku la kott..ehehe..aku cukup happy bila pergi sekolah, ada kad raya untuk aku bawah meja..takpun ada orang selitkan kad raya dalam beg masa di college..wah..peminat misteri la konon...belasah la sapa pun yang bagi and I never meant to reply pon..saje suka nak menyimpan dan membelagakkan diri dengan my sis.Bonus..nak lagi kembang bila ada orang bagi kad raya munyi-munyi..lagi besar kad tu lagi bangga tak terkata..And until now, walau sekeping kad 20 sen, aku tetap bebunga riang bila dapat..And I do appreciate it..soo much..Apa ada pada sekeping kad raya..?heemmm..ingatan dari si pengirim mungkin!..

6) This year, genap 2 taun aku beraya sebagai isteri kepada suamiku yg tercinta Hoslan Hussain..and Insyaallah, more to come..The ’salam-salam-mintak-maaf’ part was not at that emotional sebab kami memang dah biasa dengan salam cium tangan VS cium dahi tu..time nak masuk opis, sebelum tido atau sebelum nak buat jahat (wupsssss..)memang dah membiasakan diri untuk respect each other practically..Cuma, bila bersalaman di hari raya, the feeling is different..So happy to have 4 title this year..As daughter to my mum/dad/mil, as granschild to my Tah and Opah, as Hoslan wifey and as Mama to my precious, Hezryn Amyra..


Forgive and forgiven..


7) We have new bibik to celebrate raya together this year.. Her name is Yanti..So far, okeylahhh..as long as she can take care of our precious whole heartedly, other than that..I can tutup sebelah mata for small-small matter..

8) Both beloved mum, my mum and MIL have to undergo a minor operation in Hari raya week..Gosh!!!memula ingat kena raya dekat wad, tapi alhamdullillah a day before raya mak boleh keluar hospital..phewwww..takde la dengar takbir kat sepital macam Raya Haji yg lepas..sayu gile..hopefully lepas ni takde lagi yg sakit2...

9) I managed to lose 5kg during the fasting month. I believe I am back at square one during Raya celebration ni...

10) PROTON dah start cuti Khamis, Balik Ipoh Jumaat sampai Raya, balik SP Raya ke-2..Stay sampai Rabu, then balik Ipoh till Friday..Pastu balik KL.Rest2 weekends untuk mula kerja Monday..adehh..!!cepatnya masa berlalu..

Hari Raya spirit is still burning in the air!!..Let's celebrate the victory after fasting for a whole month of Ramadhan, but...not supposed to be about the food only..hokeeyy..till then..daaaaa..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...