Tuesday, December 30, 2008

RETURNING TO WORK AFTER MATERNITY LEAVE

How time flies, my 2 months maternity leave came and went, psssttttttt…. just like that!

My first day of maternity leave was 1 Syawal — a paid holiday of course (alhamdulillah..the beauty of keja makan gaji). So, last week on 2 December I have already to figure out how to turn off the mom-brain and focus to work.Duhhhhh!!!

Like most mums, I am getting really upset while at work and feels so bad for leaving my 2 cutey-mutey princess since we’ve hardly been apart (especially dgn Kak Long tu..)

But, I think most of us working mums have what I call "mother guilt" for pretty much everything kan… but we learn to live with it and recognize it for what it is :) We might like to be home full-time but for a multitude of reasons (unlimited wants, atau dlm bahasa yg mudah phm, nafsu shopping yg melampau.. bla..bla) we simply can't!


Plus, we'll always find something to feel guilty about, where our kids are concerned LOL ;) And I think this feeling will last forever and ever from the day they are born up to we left this world…Bila fikir balik patut la mak-mak kita still kalut risaukan kita wpun dah besa panjang..only mums understand the feeling of being a mum..right?

So, as a theraphy of this 'jiwa kacau', my hubby and I do some shopping.We call this shopping as 'Back To School Work'...lalalala..As usual, kalo pasal shopping and jalan2,I takkan tolak hokey..!I am really excited (sikit je sbenarnya, tak le 'really pon) to start my day at work if there are new things to wear mcm baju ke..kasut ker.So, without any doubt I bought this..


my new office shoe..

my favorite brand, CROCS. Sasari merah tu nampak dah tak sesuai utk dipakai selepas ngandung ni sb my working place quite strict for sandals. So, I bought this one. Tesangat comfortable..and I nak tukar imej sket. Asyik keperempuanan jer..boring!keremajaan plak eh?tehehee..mula2 ingat nak amik purple color.Nampak sgt manis..tp mcm tak sesuai and tak formal utk keja.At last,black jgk..And yg saya paling suka..munga2 tu.Tp ada ke patut bagi bunga sebelah jer..lg sebelah kena beli sendiri.Seketul bunga tu 8 hengget..punya la mencekik darah!Tapi saya tetap sukeeeeee...
Dan..yg paling best my beloved hadiahkan Alain Delon handbag yg sgt klasik & elegan utk ari petama keja. Untuk menambah semangat ketanya..ehee..I likeyyyyy

sweet kan my beloved nih!


At Work

My routine start at 5 am. Kena bgn awal supaya tak kelam kabut kalau Humaira tejaga dr tido. Prepare apa2 yg patut utk keja.Pukul 7 dah kena gerak dr umah. Before that kena nyusukan Humaira sampai dia tetido balik..




am (pagi)

8:00 - Start keja..sbm tu beli breakfast and apa2 yg patut.Ni routine biasa la

8:30 - Sesi ngepam yg petama..(dpt dlm 5 oz)

9-10:30 - Keja..

11:00 - Sesi pump yg ke-2 (dpt 4-5 oz)

11:30-1 - Keja lg...


pm (petang)

1-2 - lunch hour I balik umah..direct feeding and spot checking my maid.

2-3:30 - Start keja balik..

4:00 - Third pump session..(dpt 4 oz)

4:30-5:30 - Keja ..

6:00 - Last session (dpt 2 oz)
6:30 : balik keja and direct feeding..

extra ice packs and this book I beli kat Mom's Little Ones


Just for my lil' baby..

And..to stimulate the breast milk, I put their photos at my work station..ilang sket rasa rindu..



Hezryn Amyra (left) and Humaira Sufea (right)..my angels!


Dan..untuk menghilangkan tekanan perasaan, I amik gambar sendiri dlm toilet. Pose malas nak keja namanya..(yg ni jgn tiru ek..tak elok utk pekembangan karier anda)


me..in the office toilet..ehee..gambar takde motif

I'm going to miss them so much plus I'm really worried that I'm not going to be in the right head space to get my work done for these 2-3 weeks in time. So, please excuse me for that yer boss:)

Insyaallah..new year will come with new spirit and new revolution!

To my beloved kids..

As hard as those times away from us, the more enjoyable our time together will be!Muasssss..

New Blog Face for 2009!

After many trials and cobaan 1,2,3..I think this is the best template for my cute sexy blog..hahaaa..barula ada feeeelll nak update selalu :) (niat tu penting...)

Friday, December 05, 2008

She's so adorable..isn't she..;)

My sweety,Hezryn Amyra acts like an Old Mature Woman..;-)

I find my 1 year and 9 months old daughter amusing and I really enjoy watching her acting like an old mature woman. Seems to me that my princess is emulating me. She wants to do the things I do...

My baby daughter fell in love with :
  • My cellphone and my other digital gadgets..my handset dah takde rupa handset for ur information..semua button dah tertanggal.pecah ngan calar usah cakap laa..uhuhuh..(dgn harapan my beloved beli kan le yg baru :o)
  • Shoes... Kalau shopping, she loves to try all kinds - especially heels

ok tak ni papa..?

okla..hezryn amik yg ni utk raya..

dia tau jer baju putih padan dgn kasut putih..bagi warna lain dia reject!

  • My 'beg mekap'. She likes to check out the things inside my bag like my lipstick, mascara, face powder etc. and she knows where to put and what's the use of this products.


  • Papa's Personal Workstation..she a has a toy laptop but she dont like it because she likes desktop pc. She likes to type and do her fingers on the keyboard and scroll the mouse too..(Pengganti Bill Gates kot nanti eh..?)

  • My AVENT breastpump..teeheeehee..soooo cute!

She learns through observation..

  • Dia juga sgt suka bergaya..kalau jalan jauh2 sikit mesti nak pakai sunglass..dan tak suka selekeh2..mesti nak pakai 'baby cardigans' with sleeveless dress.Dia kurenggg suka dress yg beropon2 atau jenis kilat2.mesti nangis mintak tukar!

mulutnya automatic jadik camtu kalau pakai sunglass..hehehe

dress with baby cardigans

  • And..my sweety Hezryn Amyra sgt suka swimming.tapi bukan swimming pun..jalan dlm air.kalau dia berendam dlm pool, dia xsuka org pegang2 tgn dia..dia nak jalan sendiri..mak aii..sgt la bahaya especialy kalau air takat dada dia camni..tp papa selaku pelatih skuad kebangsaan kata takpe...train her to be brave yer papa :)

swimming..?walking jer..ehehe

Thursday, December 04, 2008

Kehabisan Botol..!

EXCLUSIVE BREASTFEEDING : Latest update...

Wupssss..Not enough AVENT bottles to store my breastmilk la..
Pikir punya pikir..I think it is unnecessary for me to buy another boxes of AVENT bottles (which can cost me about RM50+++..)
Rasa xberbaloi kalau setakat dijadikan stock container (in the freezer)
Actually, banyak lg botol2 lain yg I tak guna (from hampers, gift,etc)
rugi plak kalau tak pakai kan..
so, I basuh and steril..and ready to be used as my stock container..
But, I have to transfer breastmilk from bottle to bottle la plak bcoz my sweet lil' princess refuses other than AVENT bottles...(haih..dah pandai memilih anak mama nih..)

akhirnya saya bleh guna botol2 yg chomel2 nih..yeayy..
Classic Pooh bottles with “PVC-Free” label...siap dgn drying rack tu..

Saturday, November 29, 2008

EXCLUSIVE BREASTFEEDING : The journey begins..



Let me start the entry by this..

Bismillahirahmanirahim..

"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu."

(Surah Al-Baqarah: 233)

To exclusively brestfeeding my baby, it would be one of the best decisions I ever made in my life!Since, I had planned on exclusively breastfeeding my lil' baby for as long as I could, I call this wonderful experience as a journey...

My first memory of doing anything that had to do with exclusive breastfeeding is susuibu.com. Thanks so much to the owner of this lovely portal. After reading experiences and articles in this site, I felt like..yes!I HAVE to do it. To breastfeed my baby is not an option actually..it is a MUST!Sgtla bersemangat dan xsabar nak deliver masa tu..and I want to repay the feeling of guilt to my first lil' princess, Hezryn Amyra.

I failed to exclusive breastfeed my Hezryn Amyra due to lack of knowledge and support, I thougth that it was easy and natural but then I realised without knowledge I won't go further up to 2 years to complete my mission. But, at that time I don't feel guilty at all. For me, susu tak cukup, so kenapa nak menyeksa anak!Bagi aje la formula..lagipun my sweet lil' Hezryn minum formula yg agak mahal.Kununnya ada zat yg hampir menyamai susu ibu.Nahhh..I'm still a good mama kan :)

Lack of knowledge...?just because lack of researches on breastfeeding. That time, I only googling on the BEST travel system-which one I gonna buy, the BEST playpan, the BEST pampers..eheee..maklumla, first daughter..semua nak yg BEST, without knowing the ONLY BEST thing that a MAMA can give to their child is the breastmilk. And it is free puan-puan..u can keep all ur credit cards :p

Lack of support..?Yaps..its so true.Bagi kebanyakkan mentaliti org kat luar sana..
  • cuba jgn breastfeed ur baby during daytime.nanti susah bila start keja..bagi malam jer.
  • susu tak cukup tu..tu sb baby nangis jer.cer bg formula, kenyang sikit dia.puas sikit dia tido.boleh buat kerja rumah..
  • bagi susu badan bila dia meragam kuat jer..time biasa2 bagi formula.
  • Cuba ajar anak minum air masak..nanti senang bila besar.sedia satu botol utk susu,satu botol utk air masak.
  • Baby muntah tu sb angin masuk perut. Tu la..breastfeed ni remeh!Kena jaga makan betul2.Kalo tak baby senang kembong.Lg senang bg susu tin.

I am not blaming anyone.Its my own fault.Bila kita jahil dan tak berpengetahuan, kita mudah terpesong and not firm enough to make the best decision.



Fast forward to my last few months of pregnancy. I read all the chapters of my pregnancy and baby care books and felt prepared to breastfeed my baby. Differ during Hezryn time, masa ngandungkan Humaira I'm not so into branded2 rompers or cute-lil' girly dress. At this point of time, my investment merely on AVENT bottles and storage containers and not to forget the milk warmer..just for this journey.


Looking back, my first two weeks were quite difficult. The sleepless night, the pain, the frustration, etc-etc. My sweety, Humaira menyusu selang sejam.Malam2 pun mcm tu. Tapi dia tak la menangis kuat2 atau meragam for the whole nite.Humaira Sufea is really a nice baby. She did not intend to torture her mother by being constantly hungry. That was just her nature, being a baby. Kan,cayang..

Breastfeeding equation-demand high,supply high.So, I tak kisah berjaga malam sampai mata dah nak jadik panda. Kuatkan semangat dan yakin bekalan susu mmg cukup. Lagi banyak dia menyusu, Insyaallah lg banyak bekalan di kemudian hari.My dear sweet hubby yg kesiankan I suruh jgk pakai formula sikit.sekadar mentop-up kata dia.But, I still refused to do so,eventhough dia dah belikan susu formula NAN tin kecik for emergency case. I letak susu tu bawah meja,sedapkan hati..I still can handle this.


The klimaks..ujian dr Allah utk hambanya. Me and my dear sweet hubby kena flu and runny nose.I was like..Ya Allah..pekara yg I paling tak suka and nak elakkan, budak kecik kena demam. So,balik dari kampung lepas buat kenduri cukur Hezryn we straight away to SJMC outpatient/emergency building. 4 org skali masuk jumpa doktor.It was me,my dear sweet hubby, Humaira and Hezryn. At that time, memang rasa nak quit exclusive breastfeeding coz thinking that Humaira condition might getting worse. Tentu demam ni akan transfer through breastmilk.She still a baby (tak abes pantang pon lg masa tu)..bila dia bersin 3-4 kali buatkan I betul2 risau and confident yg dia akan kena jangkitan.


Not confident and tak suka dgn cara doktor kat emergency SJMC tu, esoknya me and my dear sweet hubby bawak Humaira jumpa paed dia, Dr.Siti Mazliha. Kebetulan mmg ada appointment for 1st month punya injection. Forget to mention, malam sbm tu mmg I tak tido lsg. Hezryn mmg dah kena teruk..menangis jer sb rasa tak selesa ngan hidung yg berhingus. badan dia pun panas sket,tp I dah siap2 spoonge her dgn daun aloe vera bagi ilang panas. Humaira cuma kerap bersin, tp tak ada hingus meleleh2.Badan dia xpanas..I still bf dia..tp I tutup mulut dgn mask.


Lepas jumpa Dr.Mazliah I betul2 lega. I can still bf dia although I demam.She said..the best medicine for lil' baby is breastmilk sb ada antibodi yg cukup utk lawan apa jgk jenis sakit. Dan sgt terbukti betul..lepas tu,I kerap bf my lil' baby mcm biasa.Alhamdulillah, Humaira lsg tak tekena jangkitan demam sesema. bersin tu normal kata doktor..selagi tak keluar hingus atau sesak nafas, I don't have to worry..

Weeks past..and I'm still fully breastfeed my baby.Alhamdulillah!Kalau dlu the trend is selang sejam, but now my sweety sleeping peacefully for about 2-3 hours.Berat Humaira pon bertambah. The latest is 5 kg.Suka..suka!Dan yg paling suka bila tgk poo poo dia kuning jer..menandakan my lil sweety is fully breastfeeding. But more than that, seeing my baby contentedly nursing was all I needed to go on breastfeeding.



My maternity leave ended today.So, tomorrow 2 dec I have to start work.Since last 2 weeks I had already started to do my breastmilk stock. I practice to pump according to my work break time(10:30am - 1pm - 3:30pm).In the beginning, I would be pumping for almost an hour and would only have 1 ounce of milk. I felt like crying! I learned later that we are all different, some mothers have so much milk even at the start. Others, like me, need more time for the milk supply to establish itself.


And now, Alhamdulillah..I manage to get more than 8 oz per session. Stock pun bertambah hari ke hari sampai I rasa I need to get the new-bigger fridge. eheheee..ambil kesempatan plak.
(Note to hubby : As u promise, bulan dpn yer..ni utk anak kita jugak ;p)







sekali perah, dpt banyak nih..dlm 8 oz

Susu dah ok, stock semua dah ready and the most chalengging part is nak ajar my maid mcm mana nak guna stock bila I start keja.Adoi..sangat la seksa!Kena prepare schedule, tulis terang2 and tampal kat fridge, buat rehersal sbm kerja (konon mcm dah start keja) ajar guna FIFO method (first in first out)..etc-etc.Kdg2 dia main hentam kromo jer..and yg paling tak tahan, asyik lupa.bukan apa..takut dia bagi susu yg terlebih sejuk(xsempat nak panas) atau terlebih panas (lama dkt warmer) atau yg terbiar lebih lama kat luar lebih dr sejam. But so far..still manageable la..




peti ais kecik jer,so kena bubuh rak nih.eheee..sian kan ;)

So, here I was thinking, “this isn’t too bad, I’m doing a pretty good job.” Personally, I discover so many things throughout this journey. Some of them documented in internet, but some of them through our own experience.

For me, the secret receipe behind EBF is :
  • Jgn sesekali bg formula.Formula adalah permulaan kegagalan breastfeeding secara exclusive.Mmg mula2 baby mcm tak puas dan tak kenyang. Nature baby..dia akan kerap tejaga sb nak sesuaikan diri dgn new condition lepas 9 bulan dlm perut.Cara utk baby calm dari rasa tak selamat ialah dgn breastfeeding.That's the only way for them..
  • Lagi kerap kita bf, lagi banyak susu di kemudian hari..kalau tak percaya,u just wait sampai sebulan.Masa tu baby dah start biasa dgn routine..Bila dia tidur lebih dr sejam,ur breast will become egorge and paintful!
  • Jgn tensen2..relax sgt2 membantu utk penghasilan susu yg banyak.Kalau xcaya cuba bf atau pump sambil tgk tv,baca magazine atau duduk dpn pc..masa u ur mind tak focus 100% pd bf only.Kalau pump u akan dpt susu lebih dpd biasa.
  • Mcm biasa la..yg ni forumers mana pun menggalakkan minum air banyak dan mkn makanan berkhasiat.So,masa pantang amatla tak sesuai makan ikan masin jer.Jgn ikut amalan org tua2 tanpa kita pikir the reasons behind.Fruits ngan sayur sgt2 bagus utk menambah susu. Kena fikir..our baby still ada connection dgn apa yg kita mkn..sama mcm masa pregnant dlu..

Dan..yg ni the advantages of exclusive breastfeeding..yg I discover sendiri..

  • the exclusive breastfeeding can help mothers lose weight acquired during pregnancy faster than a combination of breastfeeding and formula-feeding. berjaya turunkan berat dr 70kg masa pregnant to the latest one 56 kg.I likeeeeee :)
  • before this saya xsuka sgt minum air masak.But, now..dah jadik best friend..mana pergi mesti bawak botol.Sehari lebih kurang 4 botol.achievement tu..dlu nak minum segelas sehari pun payah..
  • Kurang bernafsu nak mkn nasik atau heavy2 lunch/dinner sb before bf session I take snack (biasanya roti wholemeal, biscuit high fiber, apple, coco crunch/cornflakes)So, berjaya mendietkan diri..
  • dapat tukar peti ais baru..eheeee..sebab nak buat stock byk2 nak kena ada peti ais besar kan..
  • tak takut dgn formula yg ada melamin atau mcm2 bahan bahaya yg lain.
  • tak payah nak fikir formula mana yg paling bagus..mmg semua formula tak sebagus yg free-of-charge nih.
  • alert dgn masa..sb every 2-3 hours kena bf and pump.So in directly, I've scheduled myself properly..
  • breastfeeding would be a bonding activity between me and my sweety Humaira Sufea. And it would be something my baby and I could share –something, my maid, her papa or anyone else could not do for her. I wanted this to be our special time together



Was it worth all the sleepless nights, the pain, the frustrations in the early days, the hours I put into it and the difficulty adjusting at work? Without a doubt, the answer is YES! Humaira is a healthy happy baby, hardly ever sick so far, Alhamdulillah. She is alert, quick to learn new things (Note : skarang dah pandai tgk org and senyum2, suka main toys Kak Long, dah kenal org yg biasa dia tengok everyday) and we achieved a mother-baby bonding probably not otherwise possible for working moms.

I felt a deep sense of accomplishment that I was a working breastfeeding mom..But, it still long way to go. I had planned on exclusively breastfeeding for as long as I could, for at least 6 months.Insyaallah..the journey just begins...

Mama sayangggg Humaira and Hezryn soooooo muchhhh!! (and..papa too :)

Monday, November 24, 2008

Saya telah di'tek'!

Malas sbenarnya nak buat aktiviti 'tek-mengetek' ni.Bukan best pon.Kalau dpt duit best la jgk kan..eheee.Tapi utk tidak menghampakan kakak..anti teh jawab jgk la :p

Try to answer it as good as you can
Every question is referring to ONE person

1. What is the relationship of you and him/her?
The Reason of My Life


2. Your 5 impressions towards him/her.
(5 jer ke..tambah sendiri bleh tak..?)

  • a loving and loyal lover, hubby and papa to our kids.

  • be ur self..anytime and anywhere.Because I love u just the way u are.

  • sharing and caring all the time!

  • I'm the ONLY urs!No one can resists that!

3. The most memorable things he/she had done for you.
banyak..nama pun my dear sweet hubby kan.But,the MOST memorable bila dia bawak saya pergi honeymoon ke Europe (Paris-Amsterdam-Belgium-London)..
masa tengah bercouple lg dia dah tanya favorite destination for honeymoon, dan sungguh tak sangka dia buat impian saya tercapai.sweet kan dia :)


4. The most memorable things he/she have said to you?
Ni pun banyak laaa..but this one is most meaningful

"terima kasih sayang..sebab menerima abang dlm hidup sayang dan bagi zuriat yg comel2..taun depan lg sorang yer.."
errrkk..the last part tu yg tak berapa nak setuju.


5. If he/she become your lover, you will...
Laaa..yg aku cite penat2 tadi nih my sweet lover laa..
I will always love him..dunia dan akhirat Insyaallah..


6. If he/she become your enemy, you will...
tak best nak jawab..mana bleh suami jadik musuh!Kafir Quraisy betoi penggubal soalan nih!


7. If he/she become your lover, he has to improve on...on his/her ni pon xbest nak jawab..next!!


8. If he/she become your enemy, the reason is...
Bila dia mengkhianati cinta saya dan melupakan anak2 dan gilakan pompuan lain yg tak le cun mana pon!..

Nauzubillah..Kau jauhilah Ya Allah..


9. The most desirable thing to do on him/her is?
Cuti-cuti Malaysia!!Honeymoons and Vacations seantero dunia..


10. The overall impression of him/her is...
Letak la Brat Pitt kat sbelah pon, xdpt menandingi kehebatan dia!


11. How do you think the people around you will feel about you?
Ntah la.Xpenah nak pikir pon..perlu ke?


12. The character of you for yourself is?
Kewl and easy going..and my sweet sayang kata saya ni manja and HAPPENING..eheee..tu masa bercinta dlu la..skang ni PENING je la kot..

13. On contrary, the character you hate of yourself is?
pendendam...dan hati yg amat rapuh mcm beskut cream crackers!kalo my sweet hubby tegur sikit dah terasa hati..walhal xle marah apa sgt pon.


14. The most ideal person that you wanna be is?
jadik diri saya + angelina jolie (sexy lips) + sofea jane (idung) + jessica alba (body) ..egegegee..


15. For the people who likes you, say something about them.
likes..?dlm konteks apa tu..?soalan bior teghang..


16. Ten people to tag:

  1. my sweet hubby..(dlu kita suka juga buat camnih kan,tp tulis dlm kertas jer)
  2. emri
  3. ayuez
  4. mama safi
  5. diyana
  6. farhana
  7. khanna
  8. mazni
  9. sapa lg eh..barack obama bleh..?(kalau dia ada masa la..)
  10. and..pengunjung setia my blog :)


17. Who is no.2 having a relationship with??
with no.3 tu..


18. Is no. 3 a male or a female?
seorang pompuan yg cun..dan sgt gile bergambo.


19. If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
tak bleh..khanna dah ada boipren kot :)

20. How about no. 5 and 8?
ishhh apa daa..agensi pencarik jodoh plak ke ko nih..!

21. What is no. 1 studying about?
blajar nak menambah pendapatan keluarga..


22. Is no. 4 single?
single mendanyer..tengah pantang anak ke-2..naper nak ngorat ker?

Say something about no. 6 and 9..
no 6 is my blog follower :)

no 9 is my uncle..naper,tak caya?tak caya sudah...

Friday, November 14, 2008

10 Things About Humaira Sufea

1) Humaira bemaksud berpipi kemerah-merahan. Panggilan manja Nabi Muhammad (SWT) pada isterinya Siti Aisyah.Sufea plak bemaksud menawan. So, the real meaning for Humaira Sufea is pipi kemerah-merahan yg menawan.Suka dgn nama Sofea (sb dlu minat gile dgn Sofea Jane :) tp sebab dah ramai yg guna ejaan 'SOFEA', we decided to change to 'SUFEA'..kasi unik sket, bleh?Sebab princess, jadik kami masih mengekalkan huruf 'H' di awal nama.Kalau prince huruf apa eh..?ishh..xnak reka skarang.very the sensitife.karang 'org tu' baca..haruslah keluar lg next year.ooo...tidak..


2) Istimewanya..Kelahiran Humaira byk bemain dgn nombor yg cantik.Lahir 1 Syawal 1429 Hijrah bersamaan 1 October 2008, tepat pukul 12:12 pagi..No mykad 081001100108..awal ngan akhir 08..kat tgh-tgh 1001. (08-1001-1001-08).Cun & senang nak ingat kan!
Cuma nombor pada bil hospital jer yg tak berapa nak cun :p Sib bak kompeni tanggung..




3) masa baru deliver, muka sebijik mcm Kak Long. Lebar je. tp lepas sehari, tetiba mengecut dan melonjong (memanjang)..Dia menangis skejap, lps dibersihkan terus diam. Mata asyik perati keliling..mcm dah boleh nampak jer.eheheh..Humaira weighed 3.10 kg, 50 cm in length and was born in Subang Jaya Medical Centre (SJMC)..


4) Alhamdulillah, mcm Kak Long jgk, Humaira takde masalah besar masa nak deliver.Jaundice pon xde.On the 2nd Raya dah boleh kuar hospital..hari ke4 bepantang dah rasa betenaga..dan pulih mcm biasa.Alhamdulillah..dipermudahkan segalanya.


5) Exclusively breast feeding until now (now : 1 month 19 days)..so, she's become really attached to me. Lalu kat tepi dia jer, dia dah merengek manja sambil senget2 kan mulut.Boleh cam bau kot kan..alahai anak mama..


6) Humaira cucu ke-6 on my family side dan cucu yg ke-15 on my FIL.And Insyaallah..more to come (Note to kakak : Tok dah byk cucu..dia nak cicit plak..egegege)


7) Dia sgt suka main dgn Kak Long. Kalau Kak Long pegang tgn atau kaki, dia senyum jer.Kak Long pon mula2 tak heran sgt kat adik dia, lama2 dia mula suka pegang/picit pala, mata, tgn, kaki Humaira..ishh..tak boleh dibiarkan.


8) Bersesuaian dgn nama, kulit Humaira mcm 3D.skejap merah, skejap nampak cerah,skejap nampak choki-choki.Compared to Kak Long, awal2 lagi dah agak cerah dan alhamdulillah sampai skarang.takpelaaa..it's not big deal.Bersyukur dgn nikmat Tuhan dpt lahirkan seorang lg umat Nabi Muhammad yg cukup sempurna fizikal dan mental, sihat dan selamat..


9) Humaira dipanggil 'Baby Raya' oleh staff2 SJMC sebab dia baby petama keluar pada pagi 1 Syawal. Right after deliver pukul 12:12 pg, my gynae Dr.Delaila terus balik kampung kat Muar.Paed Humaira, Dr. Siti Mazliah pun xde, cuti Raya.So, hearing test kena postpone lepas a week after tu..


10) Alhamdulillah, Humaira sgt senang nak jaga..menangis kejap2 nak susu pastu tido balik. Malam pon bejaga 3 kali jer and tak meragam sgt. Sejuk perut mama, sayang..And I do hope Humaira dan Hezryn sentiasa menjadi anak yg patuh pd papa and mama..Insyaallah :o)


Mama and Papa sayangggg sgt2 kat Humaira and Hezryn!Muahhh..muahhh..muahhhh :*

Tuesday, October 21, 2008

New Arrival on First Syawal..The Birth of Humaira Sufea Hoslan


For more pix, please visit my fotopages


30 September 2008 (Penghujung Ramadhan)

Check-up terakhir saya (40 weeks) di SJMC dgn Dr.Delaila.Kali ni kitaorg bawak Hezryn sekali.Tau mesti tak ramai queue sb esoknya dah nak raya.Jalan pun lengang jer..siap boleh tido tengah jalan tu.Selalunya,huh!nak ke SJMC tu berpeluh ketiak dgn jam.Sampai je terus dpt masuk..dlm hati berdoa sgt.Mintakla kepala baby dah engage.Kalau boleh nak 1st Syawal.Then, masa my gynae check, dia siap tanya bila u nak deliver nih?dah masuk 3cm..huhu lega siot.kalo tak sebab perut yg memboyot,nak aje melompat2 atas katil.Dah tak larat sebenarnya nak menunggu.My dear sweet sayang pun sama.Berdebar menunggu dari hari ke hari tu lagi penat dari nak bawak perut.So,kitaorg decide nak masuk petang tu lepas bayar zakat fitrah and nak mkn lemang puas2.hehe..my gynae agreed and dia buat appointment pukul 4 ptg.On the way balik tu, my sweet sayang singgah PKNS.Pas bayar zakat (utk baby skali) kitaorg beli lemang, ketupat and rendang sket.Sampai umah, kitaorg kemas2 apa yg patut,siapkan baju & brg Hezryn utk ditglkan dgn bibik.Masa nak gerak pegi hospital, punya la sayu nak tglkan Hezryn.Air mata usah ckpla.huhu..sbm ni mana pernah tglkan dia tido ngan bibik.Dah le tu raya plak.Family both sides sema kat kampung.Masa tu rasa nak blame my sweet syg..pasai salah planning.hehe..masa tu jer la :)

Sampai SJMC dah pukul 6 masa tu.2 jam lewat..Terus midwide suruh tukar baju and bagi ubat nak poo poo.Stengah jam kendian, my gynae dtg and buat VE.Dia kata still 3 cm and still tebal.So dia bagi ubat masuk kot bawah utk laluan baby, pasang CTG, pecahkan ketumban and induced.Bermula la tgn saya dipasang dgn wayar2.Masa nak carik urat kat tgn utk dicucuk,saya pejam mata rapat2.ngeri..sakit jgk la bagi saya yg tak thn sakit dan agak sensitif dgn jarum suntikan.stengah jam yg petama rilek lg.siap boleh sembang and gelak2.Pas tu..bemula la pra-sakit besalin.dari mild ke heavy sampai ke tahap mintak epidural.Sbm tu,masa weekly check-up dah tanya my gynae bahaya tak amik epi utk kali kedua if let say nak amik utk second delivery nih.Dr ckp takde problem and takde effect,siap explain dgn gambarajah lg.That is why saya begitu confident mintak epi masa tu..

Seingat saya,masa mintak epi tu pukul 7:30pm.Tapi Dr.Robert pakar bius tu dtg dlm pukul 8:30pm. Gile sakit.Tiap kali sakit tu my sweet syg yg duduk kat sebelah bacakan Al-Quran and siap takbir Raya.Teringat kat Hezryn kat rumah.Kurang la sket sakitnya.Tapi pastu sakit balik selang 3 minit.Graph contraction dari mesin nampak mcm gunung everest..memuncak.Masa Dr.Robert tu start menjalankan misi mencucuk belakang,dia siap buat lawak and sembang2 ngan harapan nak kurangkan sakit contraction and sakit kena cucuk belakang.Uihh..kali ni terasa sakit and sengal masa dicucuk amatla terasa!Bebeza sungguh masa Hezryn dlu..dah le tu,lama pulak.Dekat 20 minit dia mengerjakan belakang ni plus pasang tiub2 yg saya kena berjaga2 bila berbaring takut tercabut.

Pastu baru saya boleh baring and rasa selesa sket.Masa ni la my swet sayang bz menangkap gambo and amik video wajah2 saya sbm beranak.Ye la..dah tak rasa sakit boleh la nak beposing.Skejap2 midwife masuk buat VE, pasang tiup utk kencing, check drip and tukar lapik.Saya cuba nak tidur tapi tak boleh. Mata ni terkebil2 jer.Pukul 10..midwife kata dah 8cm. Okla..saya budget memang baby 1 Syawal ni..Bila dah 8cm..saya terasa sakit plak.Tapi bukan contraction.Rasa sakit nak meneran. Tapi yg confusenya..saya amik epi.sepatutnya tak terasa. Rupanya midwife dah off epi supaya saya boleh terasa nak meneran.Mak aii..selang 15 minit saya nak meneran.Kemuncaknya pukul 11 stengah malam tu.My sweet hubby suruh bertahan sampai pukul 12.Dia kata kejap jer lagi.Tahan sikit.Ishh..diaorg ni kaum laki memang sesedap rasa jer kan!Dalam cubaan nak menahan tu,tetiba saya terasa ada benda licin keluar..wupsssss...

Cpt2 saya suruh panggilkan nurse.Tgn sempat merasa bawah..macam ada sesuatu nak keluar.huhu..sayang cepat!Tangan baby dah keluar nih..jerit saya tanpa was2.Kebetulan masa tu midwife masuk, dgn muka paniknya lepas dgr jeritan saya terus check bawah.Darah beku jer katanya..9cm lagi..lebih kurang stengah jam lg baru boleh beranak.ehehehe...my sweet syg dgn muka pelik tanya soalan cepu mas..bukan pala keluar dlu ker..pesal tangan plak?Nak cover malu, saya pun jawab..Dia test ngan tgn dlu, sejuk ke tak kat luar nih sbm kuar satu badan.Midwife tu gelak jer.Boleh lagi nak buat lawak di saat2 genting..

1 OCTOBER 2008 (1 SYAWAL 1429 Hijrah)

Semua peralatan dah ready, tepat pukul 12 Dr.Delaila masuk.Dia ckp kalau rasa contraction je try meneran.Dgn 4 kali push..Alhamdullilah..tepat 12:12 am 1 Syawal 1429 Hijrah bersamaan 1 October 2008, lahirlah ke dunia seorang lagi umat Nabi Muhammad yg kami namakan Humaira Sufea Bt.Hoslan.Disebabkan masih debar dan letih menge'push', saya tak tgk muka baby lg.Lepas midwife bawak baby utk saya pegang, baru saya bukak mata.Dan iyer..seperti yg puan-puan dpt lihat..memang mcm Hezryn saling tak tumpah.Almaknanya, anak papa lg la.Tapi Dr.Delaila kata ikut muka saya.Takpela..yg penting bagi dia keluar dgn cukup sihat dan sempurna.Perkataan pertama yg keluar dari mulut saya..Alhamdulillah,Syukur!Lepas my sweet syg melakukan perkara2 wajib dan sunat beserta bertakbir di telinga Humaira dan lepas selesai semua urusan jahit menjahit, saya dibawa ke wad 359.Masa dlm perjalanan tu saya dengar suara2 yg panggil Humaira 'Baby Syawal'..Kebetulan Humaira baby 1 Syawal yg petama..

Dengan lahirnya Humaira Sufea..sekarang kami ada 2 puteri yg perlu kami jaga dan didik sebaik-baiknya. Inilah amanat dan rezeki dari Allah (SWT) yg tak ternilai harganya..Syukur Alhamdulillah!

Thursday, September 25, 2008

Salam Syawal 1429 Hijrah...


  • Insyaallah..tahun ni kami beraya di Shah Alam je.Tak balik SP mahupun Ipoh.Sebab my little baby dijangka keluar menjenguk dunia pada 1 Syawal 1429..Insyaallah.
  • Semenjak dah ada anak ni raya dah jadi tak berapa penting utk diri saya.Preparation lebih kpd my baby dan sedikit utk family(mak,ayah,adik)Cumanya..saya miss utk bekumpul ramai2 and lawat sedara-mara (yg sememangnya time raya jer yg boleh jumpa)
  • Masa ni la boleh update bemcm gosip family terbaru.Kadang tu,saya pun naik confuse..yg ni anak sapa?masa bila plak dia branak lg?last jumpa anak baru 2 org..camner bleh jadik 5?ehehehe..that's the beauty of Hari Raya!Walau mcm mana Metropolitan + Poyo pon sesorang tu..Raya tetap Raya.Dlm kerugian lah kalau kita tak menikmati..The Sense of Belongings..
  • Okle..cite panjang pasal raya karang ada yg bwk Dr.Delaila SJMC tu balik beraya ikut kitaorg..ehehe.tupun dia dah bagi amaran.Jgn keluar dari kawasan Lembah Klang tau.main kat sini2 jer...uhuhuhu :(
  • Salam Syawal 1429 Hijrah kepada semua membe2 atau mymystiquememory.fotopages dan mystiquememory.blogspot visitors tak kira di mana saja..brunei..new zealand..singapore..(cewah bunyi cam global jer..lol)Hope this Raya, filled with beautiful moments and joyous celebration with Allah S.W.T's blessings.
  • May Allah blessed us all with happiness,longevity & prosperous life forever, insyaAllah...Please forgive me if I have done or said something that might hurt your feelings and please take care of yourself and your loved ones during this festive season.
till my next post..lepas kelahiran anak kedua saya..Insyaalahh...
psttttt..Lps blk cuti raya nanti, dtg la beraya di rumah..kemungkinan saya terus pantang kat sini : )

Friday, September 19, 2008

My 27th bday gift from my dear sweet hubby..

This is actually a backdated entry...

Tapi..tak peduli..nak share jgk!

Instead of celebrate my last birthday (18 July) with surprise birthday dinner..

My dear sweet hubby-wubby jgk menghadiahkan..
.
.
.
.
Jeng...jeng..
.
.
.
To my long awaited heart to get this thing..(yg lama punya besar mcm kotak tu saya dah sedekah pd adik)

Akhirnya tercapai jgk..New Lappy yg kiut-miut dan putih berseri..

Sgt2 terharu..dan saya sangat suka!!!

mana saje saya pergi atau travel..saya boleh bawak tanpa perlu memikirkan tentang space, bulky, besar mcm kotak..dan mcm2 lagi..

Until now I am still like floating of happiness. Because of my happiness I dare to share some pictures of my new lappy from beloved hubby....


Twinhead small notebook..Twinmate NC-8X


Summary:


Twinmate NC-8x - ULTRA COMPACT FOR GREATER MOBILITY
  • highly mobile design

  • ultra low voltage CPU

  • AMD LX-800

  • Full Screen Display (800x480)

  • support Linux/MS Windows

  • WiFi Technology

  • Main Memory - 1GB RAM

  • Hard Disk Drive - 60GB HDD

Lepas dpt new lappy yg kiut-miut ni, tanpa teragak2..saya terus pulangkan pc opis.Abes madu sepah dibuang kan..(memang pc tu ayik kong jer pon)Skang meja opis saya nampak lebih kemas dan tak beserabut dgn pc yg bagak dan ol skol..dan yg byk menyusahkan dgn kelembapan yg maksima!

BEFORE

serabut kan!

AFTER

mesin besar old skol dah takder..diganti dgn yg kiut-miut nih..

my new best-friend..comei kan!

Anyway, thank you Allah for giving me the chance to know and luv a soul named Hoslan Hussain.Truly..he's the one for me..I am truly grateful for having him in my life..luv ya so much, babe!

Sayang..hope this is one of many-many-many sweeeet + memorable gift in our lifelong journey...thanks so mucchhhhhhh!It totally make my day..everyday!

till my next post...=)

daaaaaaaa...


Thursday, September 18, 2008

Part 2 - Preparation to EXCLUSIVELY / FULLY breastfeed my baby..

Panduan Menyimpan dan Memanaskan Susu Ibu

Pastikan susu yang anda beri selamat untuk bayi. Ketahui cara menyimpan dan memanaskan susu ibu yang diperah.



Bekas Untuk Menyimpan Susu Ibu
  • Botol susu kecil amat sesuai digunakan.
  • Bekas kedap udara daripada gelas atau plastik yang keras dan tahan dalam peti sejukbeku. termasuklah bekas dadih.
  • Bag sejukbeku khas untuk susu ibu juga boleh digunakan, terdapat jenama Medela, Avent, Gerber, Playtex.
    Jangan menggunakan plastik aiskrim kerana ia tidak bersih dan boleh merosakkan susu!

Saya gunakan :

1) AVENT - VIA Breastmilk Containers
Tapi saya dah tersalah beli sbenarnya..Ada 2 jenis:
  • AVENT VIA Cups 240 ml-Be careful, for this pack lids is not included.Jadi kena beli VIA lids le plak (penutup bekas).Saya dah survey merata, susah nak carik lids ni.kalau ada pun stock dah abes.Lebih berbaloi terus beli..
  • AVENT VIA Storage System which include 5 x lids 5 x pre-sterilised 240ml / 8oz cup 1 x adaptor 1 x dome cap 1 x slow flow teat 1 x screw ring (Harga lebih kurang sama jer pun..)

2) Dan..saya juga beli Breastmilk containers

AVENT - VIA Breastmilk Containers..Lids not included!

AVENT - VIA Storage System

which include more!worth it kan..

breastmilk containers - 4 bottles of 125ml 4oz

Membersihkan Bekas Penyimpanan

  • Untuk bayi yang sihat basuh bekas dalam air panas bersabun.
  • Bilas dengan air panas.
  • Biarkan bekas kering di tempat yang bersih.
  • Anda juga boleh mensteril bekas dengan menggunakan tablet sterile yang dijual di kedai bayi atau farmasi.

Saya gunakan :

cold water sterillisation tablets from Mothercare


Panduan Menyimpan Susu Ibu

  • Sejukkan susu dalam masa 1 jam selepas diperah.
  • Labelkan bekas dengan tarikh dan masa perahan.
  • Simpan susu dalam kuantiti kecil (2-4 oz) dalam setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.
  • Sejukkan susu yang baru diperah dahulu sebelum mencampurkannya dengan susu yang sudah sedia sejuk.
  • Jangan isi susu terlalu penuh di dalam bekasnya, tinggalkan 1 inci untuk susu mengembang semasa proses sejukbeku.
    Jika bayi anda tidak cukup bulan atau ditahan di wad, minta nasihat jururawat tentang cara yang sepatutnya anda gunakan untuk menyimpan susu dan membersihkan bekas menyimpan susu.


Ketahanan susu ibu bergantung kepada cara bagaimana ia disimpan:

  • Suhu bilik, atas 25°C: 4-6 jam
  • Cooler, icepack: 24 jam
  • Peti sejuk 1 pintu- bahagian fridge 4°C: 6-8 hari- bahagian freezer -15°C: 2 minggu
  • Peti sejuk 2 pintu- bahagian fridge, 4°C: 5 hari- bahagian freezer, -18°C: 3-4 bulan
  • Deep freezer -20°C: 6 bulan

Penting: Susu ibu hendaklah disejukkan jika ia tidak digunakan dalam masa 4-6 jam selepas diperah. Tempatkan bekas susu di bahagian paling sejuk peti ais (jauh daripada pintu). Jika telah melampaui masa simpanan, jangan sayang untuk membuangnya.

Menyahbeku Susu Ibu

  • Susu ibu yang asalnya beku dan telah dicairkan, boleh digunakan dalam masa 24 jam jika disimpan di dalam peti ais.
  • Susu ini tidak boleh dibekukan semula selepas dicairkan. Semak tarikh pada bekas penyimpanan.
  • Gunakan susu yang lama dahulu.
  • Nyahbekukan susu beku dengan meletakkannya di bahagian fridge selama 4 jam ATAU......
  • lalukan bekas susu yang beku tadi di bawah air paip yang sejuk. Setelah ia mula cair, lalukan atau rendam dalam air suam pula untuk terus mencairkannya.
  • Jangan cairkan pada suhu bilik. Suamkan susu tadi dengan merendamkannya di dalam mangkuk yang berisi air panas.
  • Jangan mencairkan atau memanaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro, oven atau di atas api.

Saya gunakan :

Car & Home Bottle and Babyfood Warmer

Panduan Memberi Susu Ibu

  • Goncang perlahan susu yang telah suam dan rasa kepanasannya dengan tangan anda sebelum menggunakannya.
  • Pegang bayi semasa memberinya susu perahan.
  • Jadikan penyusuan menyeronokkan; bercakap dan senyum dengan bayi.
  • Sendawakan bayi selepas memberi susu perahan.
  • Gunakan susu ini dalam masa 1 jam. Buang selebihnya.

Tuesday, September 16, 2008

Preparation to EXCLUSIVELY / FULLY breastfeed my baby..

WHO definitions on breastfeeding terms


Exclusive breastfeeding:
The infant has received only breast milk from the mother or a wet nurse, or expressed breast milk, and no other liquids or solids with the exception of drops or syrups consisting of vitamins, mineral supplements, or medicines.

Predominant breastfeeding :
The infant’s predominant source of nourishment has been breast milk. However, the infant may also have received water and water-based drinks (sweetened and flavored water, teas, infusions, etc.), fruit juice; oral rehydration salts solution (ORS), drop and syrup forms of vitamins, minerals and medicines, and ritual fluids (in limited quantities). With the exception of fruit juice and sugar water, no food-based fluid is allowed under this definition.

Full breastfeeding:
Exclusive breastfeeding and predominant breastfeeding together constitute full breastfeeding
..............................


Avent ISIS Out & About Breast Pump Set is the first item in what-to-buy list yg saya beli masa mengandungkan Hezryn setahun yg lepas...w'pun breast pump is not actually under MUST-HAVE category, tapi disebabkan terlampau teruja tengok akak2 ofis selalu mengeluarkan alat2 pam yg canggih dgn beg yg comei2 di surau..buatkan saya rasa ..Ya!saya pun nak satu...(w'pun mahal..masa tu beli dkt Mothercare dgn harga RM 289++)


Dan Ya!...saya juga buat research..breast pump mana yg terbaik.Masa tu saya sgt gile untuk kumpul koleksi Avent Isis (I have the utmost confidence in this most trusted and dependable products..)Anything the best for my lil' sweetheart..


Tapi, saya tak buat research and enough preparation mentally and physically to breastfeed baby. Bagi saya, everything will according to the flow..saya rasa takkan ada masalah..dan segala niat yg baik, insyaAllah akan dipermudahkan..The rule is simple..masa dlm pantang saya bagi direct pada baby (about 2 months) then bila dah start keja, saya pump la..Kalau tak cukup, boleh tambah2 dgn formula..


Empph..,its not that easy rupanya!Awal2 lagi Hezryn dah minum formula masa di nursery lepas terlampau letih dlm labor room.Then, disebabkan tak minum apa2 susu utk tingkatkan pengeluaran breastmilk masa mengandung, lps 3-4 hari baru susu keluar dgn agak banyak.Itupun lepas try mkn pucuk betik and bermacam jenis resipi lain..Masa dlm keaddan kelam-kabut bcoz not enough preparation ni tadi, hubby saya dah beli formula..bcoz risau Hezryn lapar dan tak cukup bekalan susu.Saya pun terpaksa redha dan bersetuju..Yg dtg melawat masa tu pun byk yg suruh saya ganti2 bagi formula..senang bila nak keja nanti kata diaorg..


Okla..itu kejahilan pertama saya..kejahilan kedua plak bila dlm pantang, saya tak langsung..diulangi..TAK LANGSUNG buat bekalan susu untuk Hezryn..pump yg saya banggakan sgt tu hanya digunakan untuk mengepam susu yg keluar masa Hezryn tidur (untuk bekalan right after dia terjaga tidur) dan masa saya rasa sakit bila dah full..other than that, tak kuasa saya nak pam..baik saya tido!akibatnya..saya tak cukup bekalan especially bila saya terpaksa tglkan dia..Saya pun rasa tak confident nak simpan2 susu dlm fridge..tak reti la!takut dia terminum yg dah basi dan masam..cara nak simpan pun saya tak abis kaji..kalau dah beku, nak cairkan..kalau cair nak bekukan balik..issshhhhh..tersangatla rumit!kesudahannya, dia lagi suka minum formula dan suka dgn botol susu..makin lama, dia makin reject breast milk..(padan muka saya!)

Simple Formula
SUCCESFULLY breastfeeding baby = Supply (high) => Demand (high)

4 bulan berikutnya..officially saya dah tak breastfeed my lil sweetheart..pump pun saya dah tak guna langsung.Bila start keja saya dah biasakan bagi breast milk waktu mlm shj..tupun,on-off-on-off..


And..due to that, for this second pregnancy..saya betul2 baca all articles related to breasfeed. Saya juga beli semua benda yg berkaitan dgn penyimpanan susu (cuma peti ais jer yg tak beli : )Saya decide utk exclusively breastfeeding my baby within this 6 months dan fully breastfeed pulak selepas tu..Saya dah usaha, doa..selebihnya berserah..Kalau boleh biarlah kali ni saya dapat menyusukan anak saya at least 2 tahun..Amin!!!


Ok..untuk berkongsi dgn readers yg mungkin terbrowse my blog through google or anything..Those are the things I bought out of my passion for breastfeeding..
I will explain the functions of those items later..in my next entry..



till then...daaaaa!


Sunday, September 07, 2008

So many things to updates, So little time...sigh!

b uploading it later okay? that is, if 'I Got Time..!' laaa.. huhu
There are so many things to do and so little time to get it done.

Mymystiquememory album (http://mymystiquememory.fotopages.com)
  • Proton Technology Week
  • Syamim & Noor wedding
  • Azim & Reny wedding
  • MAHA
  • Proton Family Day
  • Singapore Trip

I 'M' what I 'M' (http://mymystiquememory.blogspot.com)

  • Special birthday gift dari my sweet sayang..
  • Pregnancy updates (saya dah 37 weeks!!)
  • Exclusive Breastfeeding (what is my preparation..?)
  • HomeSweetHome (DIY-Home Renovation..saya sangat suka!)

Hezryn Amyra album (http://hezrynamyra.fotopages.com)

  • Watch me Grow!(photos from newborn up to now..sangat banyak oke!)

Kaki Shopping blog (http://gile-shopping.blogspot.com)

  • Preparation for our pride & joy lil' baby
  • Raya shopping before the labor/delivery (coming soon!)

Friday, September 05, 2008

Selamat Berpuasa Everyone!

Ukhuwah yang dibina antara kita
Biarlah seperti seutas tasbih
Ada awal, tak ada penghujungnya
Dicipta untuk mengingatinya
Dicantum kerana cintanya
Diratib demi redhanya

Selamat Berpuasa di bulan penuh keberkatan..Ramadhan Al Mubarak

Not-so-clear? visit http://mymystiquememory.fotopages.com

Wednesday, July 09, 2008

Have so many things to write but just didn't have the mood and time!

Wahhh... i think it's about two months since I last jot something in here..Lamanya tak update blog. Have so many things to write but just didn't have the mood and time..!
Ok..nak mula dari mana yer..So many memorable things happened in the last few months that I don't even know where to start with..


Start with Hezryn's First Birthday Party on 26th April..
Real date was actually on 30th March. But, at that time we all sefamily balik kampung..so, pre celebration disambut dengan Tok Papa, Angah, Ayu, Maksu dan bibik2 sekalian..Dengan sebijik kek Secret Recipe (actually mama's favorite tu)..dan sweet gift dari maksu & Ayu..Hezryn sangat Happy..



..my favorite..choc indulgence..nyum..nyum..


Angah, Adik Mie, Bibik Titin yg penuh kontreversi, bibik Yanti and Tok Papa

And for the real celebration on 26th April tu...sila jengukkan kepala ke mymystiquememory

ada sikit2 cite kat situ..dan saya sungguh malas untuk cite lagi dalam blog ni..ehehe

My beloved hubby's birthday on 17th May..
My hubby and I plan to celebrate kat PD memandangkan isnin tu cuti Wesak..Yipppieee!!..Ni pun dah cite dalam fp, so malas nak cite lagi..Tapi..terasa nak recall my sayang's birthday celebration since kiwe declared our relationship in 2005,up to now..

  • 17 May 2005 - Waiting for detik 12 kat satu tempat yg sangat romantik dan banyak lampu2..esoknya tu pergi celebrate kat Genting Highlands lak..masa ni dlm proses nak declare..so,phm2 la..mcm malu2 ding dong ahh sket..kontroi..

First celebration..Genting Highlands 17 May 2005

17 May 2006 - Romantic dinner kat Restoran Berputar Menara KL & celebrate dengan kawan2 merangkap bachelor party dekat Muara Seafood,Port Klang (Masa ni dah dekat nak kawen)

Romantic dinner - Restoran Berputar Menara KL

Birthday cum Bachelor Party kat Muara Seafood, Klang (iya..iya..memang nampak kurus sebab dah dkt nak kaweng masa nih..egegege)

  • 17 May 2007 - Masa ni baru lepas abis pantang..So buat kenduri kesyukuran sikit kat rumah sempena birthday my sayang dan kelahiran Hezryn..dan tak lupa..Romantic dinner kat Restoran Tasik Indah (Terapung) Shah Alam..

Gemok..?memang la..baru abeh pantang okey!-Restoran Terapung Shah Alam-

  • 17 May 2008 - Celebrate kat PD..dengan Hezryn dan little baby..Details of the vacation kat mymystiquememory

2nd Wedding Anniversary..on 2nd June and 3rd June

Part 1 - Romantic dinner kat Seafood Restaurant Putrajaya & Part 2 - P.Ramlee the musical, Istana Budaya..
Wah..yg ni best tak terkata..sebab terlampau teruja first time tengok teater,pukul 5 petang dah sampai kat IB.Then, terus jumpa skolmate my sayang yg keja sound engineer kat situ..namanya en. azuwin..dia yg tolong belikan tiket..pas minum2 kat cafe, dia bawak melawat pentas IB..sempatla tengok diaorg rehersal.

pastu merasa la naik ketapi, masuk umah p.ramlee, main piano p.ramlee..saya menjadik sungguh jakun..eheee..then, lepas maghrib kitaorg lepak cafe sementara tunggu kul 8.mak aiii..bersepah betul artis..jumpa syafinas (lawa..nampak muda compare dlm tv), sharifah aini, pengarah p.ramlee the musical adlin aman ramlee dan ramai lagi laa..

Dalam pukul 8:10 pintu dah buka, so berduyun la masuk..saprais...saprais..kitaorg duk belakang Shepah Aini, sebaris dengan Che Pora-Wartawan Hiburan Utusan (sbenarnya tak kenal pon mana satu che pora nih..baca dlm Utusan,dia kata dia duk belakang Shepah Aini ni..so sebaris la ngan kitaorg kot..)Siti Nurhaliza ngan Datuk K pun ada..duk kat row paling kanan, Too-Phat dan beberapa artis yg tak glamer..VVIP malam tu DYMM Raja & Raja Perempuan Perlis..
Overall, the show was brilliant!! 5 Stars!! Two thumbs up!! For more pics - mymystiquememory

And..lastly..of course my birthday on this coming 18 July..ehheee..sayang jangan buat2 lupa yer...

Oklah..sampai sini dulu..till then, daaaaaaaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...