Thursday, September 25, 2008

Salam Syawal 1429 Hijrah...


  • Insyaallah..tahun ni kami beraya di Shah Alam je.Tak balik SP mahupun Ipoh.Sebab my little baby dijangka keluar menjenguk dunia pada 1 Syawal 1429..Insyaallah.
  • Semenjak dah ada anak ni raya dah jadi tak berapa penting utk diri saya.Preparation lebih kpd my baby dan sedikit utk family(mak,ayah,adik)Cumanya..saya miss utk bekumpul ramai2 and lawat sedara-mara (yg sememangnya time raya jer yg boleh jumpa)
  • Masa ni la boleh update bemcm gosip family terbaru.Kadang tu,saya pun naik confuse..yg ni anak sapa?masa bila plak dia branak lg?last jumpa anak baru 2 org..camner bleh jadik 5?ehehehe..that's the beauty of Hari Raya!Walau mcm mana Metropolitan + Poyo pon sesorang tu..Raya tetap Raya.Dlm kerugian lah kalau kita tak menikmati..The Sense of Belongings..
  • Okle..cite panjang pasal raya karang ada yg bwk Dr.Delaila SJMC tu balik beraya ikut kitaorg..ehehe.tupun dia dah bagi amaran.Jgn keluar dari kawasan Lembah Klang tau.main kat sini2 jer...uhuhuhu :(
  • Salam Syawal 1429 Hijrah kepada semua membe2 atau mymystiquememory.fotopages dan mystiquememory.blogspot visitors tak kira di mana saja..brunei..new zealand..singapore..(cewah bunyi cam global jer..lol)Hope this Raya, filled with beautiful moments and joyous celebration with Allah S.W.T's blessings.
  • May Allah blessed us all with happiness,longevity & prosperous life forever, insyaAllah...Please forgive me if I have done or said something that might hurt your feelings and please take care of yourself and your loved ones during this festive season.
till my next post..lepas kelahiran anak kedua saya..Insyaalahh...
psttttt..Lps blk cuti raya nanti, dtg la beraya di rumah..kemungkinan saya terus pantang kat sini : )

Friday, September 19, 2008

My 27th bday gift from my dear sweet hubby..

This is actually a backdated entry...

Tapi..tak peduli..nak share jgk!

Instead of celebrate my last birthday (18 July) with surprise birthday dinner..

My dear sweet hubby-wubby jgk menghadiahkan..
.
.
.
.
Jeng...jeng..
.
.
.
To my long awaited heart to get this thing..(yg lama punya besar mcm kotak tu saya dah sedekah pd adik)

Akhirnya tercapai jgk..New Lappy yg kiut-miut dan putih berseri..

Sgt2 terharu..dan saya sangat suka!!!

mana saje saya pergi atau travel..saya boleh bawak tanpa perlu memikirkan tentang space, bulky, besar mcm kotak..dan mcm2 lagi..

Until now I am still like floating of happiness. Because of my happiness I dare to share some pictures of my new lappy from beloved hubby....


Twinhead small notebook..Twinmate NC-8X


Summary:


Twinmate NC-8x - ULTRA COMPACT FOR GREATER MOBILITY
  • highly mobile design

  • ultra low voltage CPU

  • AMD LX-800

  • Full Screen Display (800x480)

  • support Linux/MS Windows

  • WiFi Technology

  • Main Memory - 1GB RAM

  • Hard Disk Drive - 60GB HDD

Lepas dpt new lappy yg kiut-miut ni, tanpa teragak2..saya terus pulangkan pc opis.Abes madu sepah dibuang kan..(memang pc tu ayik kong jer pon)Skang meja opis saya nampak lebih kemas dan tak beserabut dgn pc yg bagak dan ol skol..dan yg byk menyusahkan dgn kelembapan yg maksima!

BEFORE

serabut kan!

AFTER

mesin besar old skol dah takder..diganti dgn yg kiut-miut nih..

my new best-friend..comei kan!

Anyway, thank you Allah for giving me the chance to know and luv a soul named Hoslan Hussain.Truly..he's the one for me..I am truly grateful for having him in my life..luv ya so much, babe!

Sayang..hope this is one of many-many-many sweeeet + memorable gift in our lifelong journey...thanks so mucchhhhhhh!It totally make my day..everyday!

till my next post...=)

daaaaaaaa...


Thursday, September 18, 2008

Part 2 - Preparation to EXCLUSIVELY / FULLY breastfeed my baby..

Panduan Menyimpan dan Memanaskan Susu Ibu

Pastikan susu yang anda beri selamat untuk bayi. Ketahui cara menyimpan dan memanaskan susu ibu yang diperah.



Bekas Untuk Menyimpan Susu Ibu
  • Botol susu kecil amat sesuai digunakan.
  • Bekas kedap udara daripada gelas atau plastik yang keras dan tahan dalam peti sejukbeku. termasuklah bekas dadih.
  • Bag sejukbeku khas untuk susu ibu juga boleh digunakan, terdapat jenama Medela, Avent, Gerber, Playtex.
    Jangan menggunakan plastik aiskrim kerana ia tidak bersih dan boleh merosakkan susu!

Saya gunakan :

1) AVENT - VIA Breastmilk Containers
Tapi saya dah tersalah beli sbenarnya..Ada 2 jenis:
  • AVENT VIA Cups 240 ml-Be careful, for this pack lids is not included.Jadi kena beli VIA lids le plak (penutup bekas).Saya dah survey merata, susah nak carik lids ni.kalau ada pun stock dah abes.Lebih berbaloi terus beli..
  • AVENT VIA Storage System which include 5 x lids 5 x pre-sterilised 240ml / 8oz cup 1 x adaptor 1 x dome cap 1 x slow flow teat 1 x screw ring (Harga lebih kurang sama jer pun..)

2) Dan..saya juga beli Breastmilk containers

AVENT - VIA Breastmilk Containers..Lids not included!

AVENT - VIA Storage System

which include more!worth it kan..

breastmilk containers - 4 bottles of 125ml 4oz

Membersihkan Bekas Penyimpanan

  • Untuk bayi yang sihat basuh bekas dalam air panas bersabun.
  • Bilas dengan air panas.
  • Biarkan bekas kering di tempat yang bersih.
  • Anda juga boleh mensteril bekas dengan menggunakan tablet sterile yang dijual di kedai bayi atau farmasi.

Saya gunakan :

cold water sterillisation tablets from Mothercare


Panduan Menyimpan Susu Ibu

  • Sejukkan susu dalam masa 1 jam selepas diperah.
  • Labelkan bekas dengan tarikh dan masa perahan.
  • Simpan susu dalam kuantiti kecil (2-4 oz) dalam setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.
  • Sejukkan susu yang baru diperah dahulu sebelum mencampurkannya dengan susu yang sudah sedia sejuk.
  • Jangan isi susu terlalu penuh di dalam bekasnya, tinggalkan 1 inci untuk susu mengembang semasa proses sejukbeku.
    Jika bayi anda tidak cukup bulan atau ditahan di wad, minta nasihat jururawat tentang cara yang sepatutnya anda gunakan untuk menyimpan susu dan membersihkan bekas menyimpan susu.


Ketahanan susu ibu bergantung kepada cara bagaimana ia disimpan:

  • Suhu bilik, atas 25°C: 4-6 jam
  • Cooler, icepack: 24 jam
  • Peti sejuk 1 pintu- bahagian fridge 4°C: 6-8 hari- bahagian freezer -15°C: 2 minggu
  • Peti sejuk 2 pintu- bahagian fridge, 4°C: 5 hari- bahagian freezer, -18°C: 3-4 bulan
  • Deep freezer -20°C: 6 bulan

Penting: Susu ibu hendaklah disejukkan jika ia tidak digunakan dalam masa 4-6 jam selepas diperah. Tempatkan bekas susu di bahagian paling sejuk peti ais (jauh daripada pintu). Jika telah melampaui masa simpanan, jangan sayang untuk membuangnya.

Menyahbeku Susu Ibu

  • Susu ibu yang asalnya beku dan telah dicairkan, boleh digunakan dalam masa 24 jam jika disimpan di dalam peti ais.
  • Susu ini tidak boleh dibekukan semula selepas dicairkan. Semak tarikh pada bekas penyimpanan.
  • Gunakan susu yang lama dahulu.
  • Nyahbekukan susu beku dengan meletakkannya di bahagian fridge selama 4 jam ATAU......
  • lalukan bekas susu yang beku tadi di bawah air paip yang sejuk. Setelah ia mula cair, lalukan atau rendam dalam air suam pula untuk terus mencairkannya.
  • Jangan cairkan pada suhu bilik. Suamkan susu tadi dengan merendamkannya di dalam mangkuk yang berisi air panas.
  • Jangan mencairkan atau memanaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro, oven atau di atas api.

Saya gunakan :

Car & Home Bottle and Babyfood Warmer

Panduan Memberi Susu Ibu

  • Goncang perlahan susu yang telah suam dan rasa kepanasannya dengan tangan anda sebelum menggunakannya.
  • Pegang bayi semasa memberinya susu perahan.
  • Jadikan penyusuan menyeronokkan; bercakap dan senyum dengan bayi.
  • Sendawakan bayi selepas memberi susu perahan.
  • Gunakan susu ini dalam masa 1 jam. Buang selebihnya.

Tuesday, September 16, 2008

Preparation to EXCLUSIVELY / FULLY breastfeed my baby..

WHO definitions on breastfeeding terms


Exclusive breastfeeding:
The infant has received only breast milk from the mother or a wet nurse, or expressed breast milk, and no other liquids or solids with the exception of drops or syrups consisting of vitamins, mineral supplements, or medicines.

Predominant breastfeeding :
The infant’s predominant source of nourishment has been breast milk. However, the infant may also have received water and water-based drinks (sweetened and flavored water, teas, infusions, etc.), fruit juice; oral rehydration salts solution (ORS), drop and syrup forms of vitamins, minerals and medicines, and ritual fluids (in limited quantities). With the exception of fruit juice and sugar water, no food-based fluid is allowed under this definition.

Full breastfeeding:
Exclusive breastfeeding and predominant breastfeeding together constitute full breastfeeding
..............................


Avent ISIS Out & About Breast Pump Set is the first item in what-to-buy list yg saya beli masa mengandungkan Hezryn setahun yg lepas...w'pun breast pump is not actually under MUST-HAVE category, tapi disebabkan terlampau teruja tengok akak2 ofis selalu mengeluarkan alat2 pam yg canggih dgn beg yg comei2 di surau..buatkan saya rasa ..Ya!saya pun nak satu...(w'pun mahal..masa tu beli dkt Mothercare dgn harga RM 289++)


Dan Ya!...saya juga buat research..breast pump mana yg terbaik.Masa tu saya sgt gile untuk kumpul koleksi Avent Isis (I have the utmost confidence in this most trusted and dependable products..)Anything the best for my lil' sweetheart..


Tapi, saya tak buat research and enough preparation mentally and physically to breastfeed baby. Bagi saya, everything will according to the flow..saya rasa takkan ada masalah..dan segala niat yg baik, insyaAllah akan dipermudahkan..The rule is simple..masa dlm pantang saya bagi direct pada baby (about 2 months) then bila dah start keja, saya pump la..Kalau tak cukup, boleh tambah2 dgn formula..


Empph..,its not that easy rupanya!Awal2 lagi Hezryn dah minum formula masa di nursery lepas terlampau letih dlm labor room.Then, disebabkan tak minum apa2 susu utk tingkatkan pengeluaran breastmilk masa mengandung, lps 3-4 hari baru susu keluar dgn agak banyak.Itupun lepas try mkn pucuk betik and bermacam jenis resipi lain..Masa dlm keaddan kelam-kabut bcoz not enough preparation ni tadi, hubby saya dah beli formula..bcoz risau Hezryn lapar dan tak cukup bekalan susu.Saya pun terpaksa redha dan bersetuju..Yg dtg melawat masa tu pun byk yg suruh saya ganti2 bagi formula..senang bila nak keja nanti kata diaorg..


Okla..itu kejahilan pertama saya..kejahilan kedua plak bila dlm pantang, saya tak langsung..diulangi..TAK LANGSUNG buat bekalan susu untuk Hezryn..pump yg saya banggakan sgt tu hanya digunakan untuk mengepam susu yg keluar masa Hezryn tidur (untuk bekalan right after dia terjaga tidur) dan masa saya rasa sakit bila dah full..other than that, tak kuasa saya nak pam..baik saya tido!akibatnya..saya tak cukup bekalan especially bila saya terpaksa tglkan dia..Saya pun rasa tak confident nak simpan2 susu dlm fridge..tak reti la!takut dia terminum yg dah basi dan masam..cara nak simpan pun saya tak abis kaji..kalau dah beku, nak cairkan..kalau cair nak bekukan balik..issshhhhh..tersangatla rumit!kesudahannya, dia lagi suka minum formula dan suka dgn botol susu..makin lama, dia makin reject breast milk..(padan muka saya!)

Simple Formula
SUCCESFULLY breastfeeding baby = Supply (high) => Demand (high)

4 bulan berikutnya..officially saya dah tak breastfeed my lil sweetheart..pump pun saya dah tak guna langsung.Bila start keja saya dah biasakan bagi breast milk waktu mlm shj..tupun,on-off-on-off..


And..due to that, for this second pregnancy..saya betul2 baca all articles related to breasfeed. Saya juga beli semua benda yg berkaitan dgn penyimpanan susu (cuma peti ais jer yg tak beli : )Saya decide utk exclusively breastfeeding my baby within this 6 months dan fully breastfeed pulak selepas tu..Saya dah usaha, doa..selebihnya berserah..Kalau boleh biarlah kali ni saya dapat menyusukan anak saya at least 2 tahun..Amin!!!


Ok..untuk berkongsi dgn readers yg mungkin terbrowse my blog through google or anything..Those are the things I bought out of my passion for breastfeeding..
I will explain the functions of those items later..in my next entry..



till then...daaaaa!


Sunday, September 07, 2008

So many things to updates, So little time...sigh!

b uploading it later okay? that is, if 'I Got Time..!' laaa.. huhu
There are so many things to do and so little time to get it done.

Mymystiquememory album (http://mymystiquememory.fotopages.com)
  • Proton Technology Week
  • Syamim & Noor wedding
  • Azim & Reny wedding
  • MAHA
  • Proton Family Day
  • Singapore Trip

I 'M' what I 'M' (http://mymystiquememory.blogspot.com)

  • Special birthday gift dari my sweet sayang..
  • Pregnancy updates (saya dah 37 weeks!!)
  • Exclusive Breastfeeding (what is my preparation..?)
  • HomeSweetHome (DIY-Home Renovation..saya sangat suka!)

Hezryn Amyra album (http://hezrynamyra.fotopages.com)

  • Watch me Grow!(photos from newborn up to now..sangat banyak oke!)

Kaki Shopping blog (http://gile-shopping.blogspot.com)

  • Preparation for our pride & joy lil' baby
  • Raya shopping before the labor/delivery (coming soon!)

Friday, September 05, 2008

Selamat Berpuasa Everyone!

Ukhuwah yang dibina antara kita
Biarlah seperti seutas tasbih
Ada awal, tak ada penghujungnya
Dicipta untuk mengingatinya
Dicantum kerana cintanya
Diratib demi redhanya

Selamat Berpuasa di bulan penuh keberkatan..Ramadhan Al Mubarak

Not-so-clear? visit http://mymystiquememory.fotopages.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...