Thursday, September 18, 2008

Part 2 - Preparation to EXCLUSIVELY / FULLY breastfeed my baby..

Panduan Menyimpan dan Memanaskan Susu Ibu

Pastikan susu yang anda beri selamat untuk bayi. Ketahui cara menyimpan dan memanaskan susu ibu yang diperah.



Bekas Untuk Menyimpan Susu Ibu
  • Botol susu kecil amat sesuai digunakan.
  • Bekas kedap udara daripada gelas atau plastik yang keras dan tahan dalam peti sejukbeku. termasuklah bekas dadih.
  • Bag sejukbeku khas untuk susu ibu juga boleh digunakan, terdapat jenama Medela, Avent, Gerber, Playtex.
    Jangan menggunakan plastik aiskrim kerana ia tidak bersih dan boleh merosakkan susu!

Saya gunakan :

1) AVENT - VIA Breastmilk Containers
Tapi saya dah tersalah beli sbenarnya..Ada 2 jenis:
  • AVENT VIA Cups 240 ml-Be careful, for this pack lids is not included.Jadi kena beli VIA lids le plak (penutup bekas).Saya dah survey merata, susah nak carik lids ni.kalau ada pun stock dah abes.Lebih berbaloi terus beli..
  • AVENT VIA Storage System which include 5 x lids 5 x pre-sterilised 240ml / 8oz cup 1 x adaptor 1 x dome cap 1 x slow flow teat 1 x screw ring (Harga lebih kurang sama jer pun..)

2) Dan..saya juga beli Breastmilk containers

AVENT - VIA Breastmilk Containers..Lids not included!

AVENT - VIA Storage System

which include more!worth it kan..

breastmilk containers - 4 bottles of 125ml 4oz

Membersihkan Bekas Penyimpanan

  • Untuk bayi yang sihat basuh bekas dalam air panas bersabun.
  • Bilas dengan air panas.
  • Biarkan bekas kering di tempat yang bersih.
  • Anda juga boleh mensteril bekas dengan menggunakan tablet sterile yang dijual di kedai bayi atau farmasi.

Saya gunakan :

cold water sterillisation tablets from Mothercare


Panduan Menyimpan Susu Ibu

  • Sejukkan susu dalam masa 1 jam selepas diperah.
  • Labelkan bekas dengan tarikh dan masa perahan.
  • Simpan susu dalam kuantiti kecil (2-4 oz) dalam setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.
  • Sejukkan susu yang baru diperah dahulu sebelum mencampurkannya dengan susu yang sudah sedia sejuk.
  • Jangan isi susu terlalu penuh di dalam bekasnya, tinggalkan 1 inci untuk susu mengembang semasa proses sejukbeku.
    Jika bayi anda tidak cukup bulan atau ditahan di wad, minta nasihat jururawat tentang cara yang sepatutnya anda gunakan untuk menyimpan susu dan membersihkan bekas menyimpan susu.


Ketahanan susu ibu bergantung kepada cara bagaimana ia disimpan:

  • Suhu bilik, atas 25°C: 4-6 jam
  • Cooler, icepack: 24 jam
  • Peti sejuk 1 pintu- bahagian fridge 4°C: 6-8 hari- bahagian freezer -15°C: 2 minggu
  • Peti sejuk 2 pintu- bahagian fridge, 4°C: 5 hari- bahagian freezer, -18°C: 3-4 bulan
  • Deep freezer -20°C: 6 bulan

Penting: Susu ibu hendaklah disejukkan jika ia tidak digunakan dalam masa 4-6 jam selepas diperah. Tempatkan bekas susu di bahagian paling sejuk peti ais (jauh daripada pintu). Jika telah melampaui masa simpanan, jangan sayang untuk membuangnya.

Menyahbeku Susu Ibu

  • Susu ibu yang asalnya beku dan telah dicairkan, boleh digunakan dalam masa 24 jam jika disimpan di dalam peti ais.
  • Susu ini tidak boleh dibekukan semula selepas dicairkan. Semak tarikh pada bekas penyimpanan.
  • Gunakan susu yang lama dahulu.
  • Nyahbekukan susu beku dengan meletakkannya di bahagian fridge selama 4 jam ATAU......
  • lalukan bekas susu yang beku tadi di bawah air paip yang sejuk. Setelah ia mula cair, lalukan atau rendam dalam air suam pula untuk terus mencairkannya.
  • Jangan cairkan pada suhu bilik. Suamkan susu tadi dengan merendamkannya di dalam mangkuk yang berisi air panas.
  • Jangan mencairkan atau memanaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro, oven atau di atas api.

Saya gunakan :

Car & Home Bottle and Babyfood Warmer

Panduan Memberi Susu Ibu

  • Goncang perlahan susu yang telah suam dan rasa kepanasannya dengan tangan anda sebelum menggunakannya.
  • Pegang bayi semasa memberinya susu perahan.
  • Jadikan penyusuan menyeronokkan; bercakap dan senyum dengan bayi.
  • Sendawakan bayi selepas memberi susu perahan.
  • Gunakan susu ini dalam masa 1 jam. Buang selebihnya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...