Tuesday, September 16, 2008

Preparation to EXCLUSIVELY / FULLY breastfeed my baby..

WHO definitions on breastfeeding terms


Exclusive breastfeeding:
The infant has received only breast milk from the mother or a wet nurse, or expressed breast milk, and no other liquids or solids with the exception of drops or syrups consisting of vitamins, mineral supplements, or medicines.

Predominant breastfeeding :
The infant’s predominant source of nourishment has been breast milk. However, the infant may also have received water and water-based drinks (sweetened and flavored water, teas, infusions, etc.), fruit juice; oral rehydration salts solution (ORS), drop and syrup forms of vitamins, minerals and medicines, and ritual fluids (in limited quantities). With the exception of fruit juice and sugar water, no food-based fluid is allowed under this definition.

Full breastfeeding:
Exclusive breastfeeding and predominant breastfeeding together constitute full breastfeeding
..............................


Avent ISIS Out & About Breast Pump Set is the first item in what-to-buy list yg saya beli masa mengandungkan Hezryn setahun yg lepas...w'pun breast pump is not actually under MUST-HAVE category, tapi disebabkan terlampau teruja tengok akak2 ofis selalu mengeluarkan alat2 pam yg canggih dgn beg yg comei2 di surau..buatkan saya rasa ..Ya!saya pun nak satu...(w'pun mahal..masa tu beli dkt Mothercare dgn harga RM 289++)


Dan Ya!...saya juga buat research..breast pump mana yg terbaik.Masa tu saya sgt gile untuk kumpul koleksi Avent Isis (I have the utmost confidence in this most trusted and dependable products..)Anything the best for my lil' sweetheart..


Tapi, saya tak buat research and enough preparation mentally and physically to breastfeed baby. Bagi saya, everything will according to the flow..saya rasa takkan ada masalah..dan segala niat yg baik, insyaAllah akan dipermudahkan..The rule is simple..masa dlm pantang saya bagi direct pada baby (about 2 months) then bila dah start keja, saya pump la..Kalau tak cukup, boleh tambah2 dgn formula..


Empph..,its not that easy rupanya!Awal2 lagi Hezryn dah minum formula masa di nursery lepas terlampau letih dlm labor room.Then, disebabkan tak minum apa2 susu utk tingkatkan pengeluaran breastmilk masa mengandung, lps 3-4 hari baru susu keluar dgn agak banyak.Itupun lepas try mkn pucuk betik and bermacam jenis resipi lain..Masa dlm keaddan kelam-kabut bcoz not enough preparation ni tadi, hubby saya dah beli formula..bcoz risau Hezryn lapar dan tak cukup bekalan susu.Saya pun terpaksa redha dan bersetuju..Yg dtg melawat masa tu pun byk yg suruh saya ganti2 bagi formula..senang bila nak keja nanti kata diaorg..


Okla..itu kejahilan pertama saya..kejahilan kedua plak bila dlm pantang, saya tak langsung..diulangi..TAK LANGSUNG buat bekalan susu untuk Hezryn..pump yg saya banggakan sgt tu hanya digunakan untuk mengepam susu yg keluar masa Hezryn tidur (untuk bekalan right after dia terjaga tidur) dan masa saya rasa sakit bila dah full..other than that, tak kuasa saya nak pam..baik saya tido!akibatnya..saya tak cukup bekalan especially bila saya terpaksa tglkan dia..Saya pun rasa tak confident nak simpan2 susu dlm fridge..tak reti la!takut dia terminum yg dah basi dan masam..cara nak simpan pun saya tak abis kaji..kalau dah beku, nak cairkan..kalau cair nak bekukan balik..issshhhhh..tersangatla rumit!kesudahannya, dia lagi suka minum formula dan suka dgn botol susu..makin lama, dia makin reject breast milk..(padan muka saya!)

Simple Formula
SUCCESFULLY breastfeeding baby = Supply (high) => Demand (high)

4 bulan berikutnya..officially saya dah tak breastfeed my lil sweetheart..pump pun saya dah tak guna langsung.Bila start keja saya dah biasakan bagi breast milk waktu mlm shj..tupun,on-off-on-off..


And..due to that, for this second pregnancy..saya betul2 baca all articles related to breasfeed. Saya juga beli semua benda yg berkaitan dgn penyimpanan susu (cuma peti ais jer yg tak beli : )Saya decide utk exclusively breastfeeding my baby within this 6 months dan fully breastfeed pulak selepas tu..Saya dah usaha, doa..selebihnya berserah..Kalau boleh biarlah kali ni saya dapat menyusukan anak saya at least 2 tahun..Amin!!!


Ok..untuk berkongsi dgn readers yg mungkin terbrowse my blog through google or anything..Those are the things I bought out of my passion for breastfeeding..
I will explain the functions of those items later..in my next entry..



till then...daaaaa!


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...