Tuesday, October 21, 2008

New Arrival on First Syawal..The Birth of Humaira Sufea Hoslan


For more pix, please visit my fotopages


30 September 2008 (Penghujung Ramadhan)

Check-up terakhir saya (40 weeks) di SJMC dgn Dr.Delaila.Kali ni kitaorg bawak Hezryn sekali.Tau mesti tak ramai queue sb esoknya dah nak raya.Jalan pun lengang jer..siap boleh tido tengah jalan tu.Selalunya,huh!nak ke SJMC tu berpeluh ketiak dgn jam.Sampai je terus dpt masuk..dlm hati berdoa sgt.Mintakla kepala baby dah engage.Kalau boleh nak 1st Syawal.Then, masa my gynae check, dia siap tanya bila u nak deliver nih?dah masuk 3cm..huhu lega siot.kalo tak sebab perut yg memboyot,nak aje melompat2 atas katil.Dah tak larat sebenarnya nak menunggu.My dear sweet sayang pun sama.Berdebar menunggu dari hari ke hari tu lagi penat dari nak bawak perut.So,kitaorg decide nak masuk petang tu lepas bayar zakat fitrah and nak mkn lemang puas2.hehe..my gynae agreed and dia buat appointment pukul 4 ptg.On the way balik tu, my sweet sayang singgah PKNS.Pas bayar zakat (utk baby skali) kitaorg beli lemang, ketupat and rendang sket.Sampai umah, kitaorg kemas2 apa yg patut,siapkan baju & brg Hezryn utk ditglkan dgn bibik.Masa nak gerak pegi hospital, punya la sayu nak tglkan Hezryn.Air mata usah ckpla.huhu..sbm ni mana pernah tglkan dia tido ngan bibik.Dah le tu raya plak.Family both sides sema kat kampung.Masa tu rasa nak blame my sweet syg..pasai salah planning.hehe..masa tu jer la :)

Sampai SJMC dah pukul 6 masa tu.2 jam lewat..Terus midwide suruh tukar baju and bagi ubat nak poo poo.Stengah jam kendian, my gynae dtg and buat VE.Dia kata still 3 cm and still tebal.So dia bagi ubat masuk kot bawah utk laluan baby, pasang CTG, pecahkan ketumban and induced.Bermula la tgn saya dipasang dgn wayar2.Masa nak carik urat kat tgn utk dicucuk,saya pejam mata rapat2.ngeri..sakit jgk la bagi saya yg tak thn sakit dan agak sensitif dgn jarum suntikan.stengah jam yg petama rilek lg.siap boleh sembang and gelak2.Pas tu..bemula la pra-sakit besalin.dari mild ke heavy sampai ke tahap mintak epidural.Sbm tu,masa weekly check-up dah tanya my gynae bahaya tak amik epi utk kali kedua if let say nak amik utk second delivery nih.Dr ckp takde problem and takde effect,siap explain dgn gambarajah lg.That is why saya begitu confident mintak epi masa tu..

Seingat saya,masa mintak epi tu pukul 7:30pm.Tapi Dr.Robert pakar bius tu dtg dlm pukul 8:30pm. Gile sakit.Tiap kali sakit tu my sweet syg yg duduk kat sebelah bacakan Al-Quran and siap takbir Raya.Teringat kat Hezryn kat rumah.Kurang la sket sakitnya.Tapi pastu sakit balik selang 3 minit.Graph contraction dari mesin nampak mcm gunung everest..memuncak.Masa Dr.Robert tu start menjalankan misi mencucuk belakang,dia siap buat lawak and sembang2 ngan harapan nak kurangkan sakit contraction and sakit kena cucuk belakang.Uihh..kali ni terasa sakit and sengal masa dicucuk amatla terasa!Bebeza sungguh masa Hezryn dlu..dah le tu,lama pulak.Dekat 20 minit dia mengerjakan belakang ni plus pasang tiub2 yg saya kena berjaga2 bila berbaring takut tercabut.

Pastu baru saya boleh baring and rasa selesa sket.Masa ni la my swet sayang bz menangkap gambo and amik video wajah2 saya sbm beranak.Ye la..dah tak rasa sakit boleh la nak beposing.Skejap2 midwife masuk buat VE, pasang tiup utk kencing, check drip and tukar lapik.Saya cuba nak tidur tapi tak boleh. Mata ni terkebil2 jer.Pukul 10..midwife kata dah 8cm. Okla..saya budget memang baby 1 Syawal ni..Bila dah 8cm..saya terasa sakit plak.Tapi bukan contraction.Rasa sakit nak meneran. Tapi yg confusenya..saya amik epi.sepatutnya tak terasa. Rupanya midwife dah off epi supaya saya boleh terasa nak meneran.Mak aii..selang 15 minit saya nak meneran.Kemuncaknya pukul 11 stengah malam tu.My sweet hubby suruh bertahan sampai pukul 12.Dia kata kejap jer lagi.Tahan sikit.Ishh..diaorg ni kaum laki memang sesedap rasa jer kan!Dalam cubaan nak menahan tu,tetiba saya terasa ada benda licin keluar..wupsssss...

Cpt2 saya suruh panggilkan nurse.Tgn sempat merasa bawah..macam ada sesuatu nak keluar.huhu..sayang cepat!Tangan baby dah keluar nih..jerit saya tanpa was2.Kebetulan masa tu midwife masuk, dgn muka paniknya lepas dgr jeritan saya terus check bawah.Darah beku jer katanya..9cm lagi..lebih kurang stengah jam lg baru boleh beranak.ehehehe...my sweet syg dgn muka pelik tanya soalan cepu mas..bukan pala keluar dlu ker..pesal tangan plak?Nak cover malu, saya pun jawab..Dia test ngan tgn dlu, sejuk ke tak kat luar nih sbm kuar satu badan.Midwife tu gelak jer.Boleh lagi nak buat lawak di saat2 genting..

1 OCTOBER 2008 (1 SYAWAL 1429 Hijrah)

Semua peralatan dah ready, tepat pukul 12 Dr.Delaila masuk.Dia ckp kalau rasa contraction je try meneran.Dgn 4 kali push..Alhamdullilah..tepat 12:12 am 1 Syawal 1429 Hijrah bersamaan 1 October 2008, lahirlah ke dunia seorang lagi umat Nabi Muhammad yg kami namakan Humaira Sufea Bt.Hoslan.Disebabkan masih debar dan letih menge'push', saya tak tgk muka baby lg.Lepas midwife bawak baby utk saya pegang, baru saya bukak mata.Dan iyer..seperti yg puan-puan dpt lihat..memang mcm Hezryn saling tak tumpah.Almaknanya, anak papa lg la.Tapi Dr.Delaila kata ikut muka saya.Takpela..yg penting bagi dia keluar dgn cukup sihat dan sempurna.Perkataan pertama yg keluar dari mulut saya..Alhamdulillah,Syukur!Lepas my sweet syg melakukan perkara2 wajib dan sunat beserta bertakbir di telinga Humaira dan lepas selesai semua urusan jahit menjahit, saya dibawa ke wad 359.Masa dlm perjalanan tu saya dengar suara2 yg panggil Humaira 'Baby Syawal'..Kebetulan Humaira baby 1 Syawal yg petama..

Dengan lahirnya Humaira Sufea..sekarang kami ada 2 puteri yg perlu kami jaga dan didik sebaik-baiknya. Inilah amanat dan rezeki dari Allah (SWT) yg tak ternilai harganya..Syukur Alhamdulillah!

2 comments:

Wafaa said...

anak awak ke yg lshir 1 syawal tuh? raya ke3 tu saya check-up dgn Dr Delaila. tanya dia ada ke yg deliver 1 syawal, dia kata ada. 4 syawal lak my turn. sempat gak la collect duit raya. baby pertama lepas cuti raya :)

Maisarah Mohamed Taib said...

eheee..betul la tu :)
tepat 1 syawal..tp sjmc tak bg apa2 pon..
ingat kot ada la Pak Lah dtg bawak hamper :p
anyway,congrats tau..dpt baby apa?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...