Saturday, November 29, 2008

EXCLUSIVE BREASTFEEDING : The journey begins..



Let me start the entry by this..

Bismillahirahmanirahim..

"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu."

(Surah Al-Baqarah: 233)

To exclusively brestfeeding my baby, it would be one of the best decisions I ever made in my life!Since, I had planned on exclusively breastfeeding my lil' baby for as long as I could, I call this wonderful experience as a journey...

My first memory of doing anything that had to do with exclusive breastfeeding is susuibu.com. Thanks so much to the owner of this lovely portal. After reading experiences and articles in this site, I felt like..yes!I HAVE to do it. To breastfeed my baby is not an option actually..it is a MUST!Sgtla bersemangat dan xsabar nak deliver masa tu..and I want to repay the feeling of guilt to my first lil' princess, Hezryn Amyra.

I failed to exclusive breastfeed my Hezryn Amyra due to lack of knowledge and support, I thougth that it was easy and natural but then I realised without knowledge I won't go further up to 2 years to complete my mission. But, at that time I don't feel guilty at all. For me, susu tak cukup, so kenapa nak menyeksa anak!Bagi aje la formula..lagipun my sweet lil' Hezryn minum formula yg agak mahal.Kununnya ada zat yg hampir menyamai susu ibu.Nahhh..I'm still a good mama kan :)

Lack of knowledge...?just because lack of researches on breastfeeding. That time, I only googling on the BEST travel system-which one I gonna buy, the BEST playpan, the BEST pampers..eheee..maklumla, first daughter..semua nak yg BEST, without knowing the ONLY BEST thing that a MAMA can give to their child is the breastmilk. And it is free puan-puan..u can keep all ur credit cards :p

Lack of support..?Yaps..its so true.Bagi kebanyakkan mentaliti org kat luar sana..
  • cuba jgn breastfeed ur baby during daytime.nanti susah bila start keja..bagi malam jer.
  • susu tak cukup tu..tu sb baby nangis jer.cer bg formula, kenyang sikit dia.puas sikit dia tido.boleh buat kerja rumah..
  • bagi susu badan bila dia meragam kuat jer..time biasa2 bagi formula.
  • Cuba ajar anak minum air masak..nanti senang bila besar.sedia satu botol utk susu,satu botol utk air masak.
  • Baby muntah tu sb angin masuk perut. Tu la..breastfeed ni remeh!Kena jaga makan betul2.Kalo tak baby senang kembong.Lg senang bg susu tin.

I am not blaming anyone.Its my own fault.Bila kita jahil dan tak berpengetahuan, kita mudah terpesong and not firm enough to make the best decision.



Fast forward to my last few months of pregnancy. I read all the chapters of my pregnancy and baby care books and felt prepared to breastfeed my baby. Differ during Hezryn time, masa ngandungkan Humaira I'm not so into branded2 rompers or cute-lil' girly dress. At this point of time, my investment merely on AVENT bottles and storage containers and not to forget the milk warmer..just for this journey.


Looking back, my first two weeks were quite difficult. The sleepless night, the pain, the frustration, etc-etc. My sweety, Humaira menyusu selang sejam.Malam2 pun mcm tu. Tapi dia tak la menangis kuat2 atau meragam for the whole nite.Humaira Sufea is really a nice baby. She did not intend to torture her mother by being constantly hungry. That was just her nature, being a baby. Kan,cayang..

Breastfeeding equation-demand high,supply high.So, I tak kisah berjaga malam sampai mata dah nak jadik panda. Kuatkan semangat dan yakin bekalan susu mmg cukup. Lagi banyak dia menyusu, Insyaallah lg banyak bekalan di kemudian hari.My dear sweet hubby yg kesiankan I suruh jgk pakai formula sikit.sekadar mentop-up kata dia.But, I still refused to do so,eventhough dia dah belikan susu formula NAN tin kecik for emergency case. I letak susu tu bawah meja,sedapkan hati..I still can handle this.


The klimaks..ujian dr Allah utk hambanya. Me and my dear sweet hubby kena flu and runny nose.I was like..Ya Allah..pekara yg I paling tak suka and nak elakkan, budak kecik kena demam. So,balik dari kampung lepas buat kenduri cukur Hezryn we straight away to SJMC outpatient/emergency building. 4 org skali masuk jumpa doktor.It was me,my dear sweet hubby, Humaira and Hezryn. At that time, memang rasa nak quit exclusive breastfeeding coz thinking that Humaira condition might getting worse. Tentu demam ni akan transfer through breastmilk.She still a baby (tak abes pantang pon lg masa tu)..bila dia bersin 3-4 kali buatkan I betul2 risau and confident yg dia akan kena jangkitan.


Not confident and tak suka dgn cara doktor kat emergency SJMC tu, esoknya me and my dear sweet hubby bawak Humaira jumpa paed dia, Dr.Siti Mazliha. Kebetulan mmg ada appointment for 1st month punya injection. Forget to mention, malam sbm tu mmg I tak tido lsg. Hezryn mmg dah kena teruk..menangis jer sb rasa tak selesa ngan hidung yg berhingus. badan dia pun panas sket,tp I dah siap2 spoonge her dgn daun aloe vera bagi ilang panas. Humaira cuma kerap bersin, tp tak ada hingus meleleh2.Badan dia xpanas..I still bf dia..tp I tutup mulut dgn mask.


Lepas jumpa Dr.Mazliah I betul2 lega. I can still bf dia although I demam.She said..the best medicine for lil' baby is breastmilk sb ada antibodi yg cukup utk lawan apa jgk jenis sakit. Dan sgt terbukti betul..lepas tu,I kerap bf my lil' baby mcm biasa.Alhamdulillah, Humaira lsg tak tekena jangkitan demam sesema. bersin tu normal kata doktor..selagi tak keluar hingus atau sesak nafas, I don't have to worry..

Weeks past..and I'm still fully breastfeed my baby.Alhamdulillah!Kalau dlu the trend is selang sejam, but now my sweety sleeping peacefully for about 2-3 hours.Berat Humaira pon bertambah. The latest is 5 kg.Suka..suka!Dan yg paling suka bila tgk poo poo dia kuning jer..menandakan my lil sweety is fully breastfeeding. But more than that, seeing my baby contentedly nursing was all I needed to go on breastfeeding.



My maternity leave ended today.So, tomorrow 2 dec I have to start work.Since last 2 weeks I had already started to do my breastmilk stock. I practice to pump according to my work break time(10:30am - 1pm - 3:30pm).In the beginning, I would be pumping for almost an hour and would only have 1 ounce of milk. I felt like crying! I learned later that we are all different, some mothers have so much milk even at the start. Others, like me, need more time for the milk supply to establish itself.


And now, Alhamdulillah..I manage to get more than 8 oz per session. Stock pun bertambah hari ke hari sampai I rasa I need to get the new-bigger fridge. eheheee..ambil kesempatan plak.
(Note to hubby : As u promise, bulan dpn yer..ni utk anak kita jugak ;p)







sekali perah, dpt banyak nih..dlm 8 oz

Susu dah ok, stock semua dah ready and the most chalengging part is nak ajar my maid mcm mana nak guna stock bila I start keja.Adoi..sangat la seksa!Kena prepare schedule, tulis terang2 and tampal kat fridge, buat rehersal sbm kerja (konon mcm dah start keja) ajar guna FIFO method (first in first out)..etc-etc.Kdg2 dia main hentam kromo jer..and yg paling tak tahan, asyik lupa.bukan apa..takut dia bagi susu yg terlebih sejuk(xsempat nak panas) atau terlebih panas (lama dkt warmer) atau yg terbiar lebih lama kat luar lebih dr sejam. But so far..still manageable la..




peti ais kecik jer,so kena bubuh rak nih.eheee..sian kan ;)

So, here I was thinking, “this isn’t too bad, I’m doing a pretty good job.” Personally, I discover so many things throughout this journey. Some of them documented in internet, but some of them through our own experience.

For me, the secret receipe behind EBF is :
  • Jgn sesekali bg formula.Formula adalah permulaan kegagalan breastfeeding secara exclusive.Mmg mula2 baby mcm tak puas dan tak kenyang. Nature baby..dia akan kerap tejaga sb nak sesuaikan diri dgn new condition lepas 9 bulan dlm perut.Cara utk baby calm dari rasa tak selamat ialah dgn breastfeeding.That's the only way for them..
  • Lagi kerap kita bf, lagi banyak susu di kemudian hari..kalau tak percaya,u just wait sampai sebulan.Masa tu baby dah start biasa dgn routine..Bila dia tidur lebih dr sejam,ur breast will become egorge and paintful!
  • Jgn tensen2..relax sgt2 membantu utk penghasilan susu yg banyak.Kalau xcaya cuba bf atau pump sambil tgk tv,baca magazine atau duduk dpn pc..masa u ur mind tak focus 100% pd bf only.Kalau pump u akan dpt susu lebih dpd biasa.
  • Mcm biasa la..yg ni forumers mana pun menggalakkan minum air banyak dan mkn makanan berkhasiat.So,masa pantang amatla tak sesuai makan ikan masin jer.Jgn ikut amalan org tua2 tanpa kita pikir the reasons behind.Fruits ngan sayur sgt2 bagus utk menambah susu. Kena fikir..our baby still ada connection dgn apa yg kita mkn..sama mcm masa pregnant dlu..

Dan..yg ni the advantages of exclusive breastfeeding..yg I discover sendiri..

  • the exclusive breastfeeding can help mothers lose weight acquired during pregnancy faster than a combination of breastfeeding and formula-feeding. berjaya turunkan berat dr 70kg masa pregnant to the latest one 56 kg.I likeeeeee :)
  • before this saya xsuka sgt minum air masak.But, now..dah jadik best friend..mana pergi mesti bawak botol.Sehari lebih kurang 4 botol.achievement tu..dlu nak minum segelas sehari pun payah..
  • Kurang bernafsu nak mkn nasik atau heavy2 lunch/dinner sb before bf session I take snack (biasanya roti wholemeal, biscuit high fiber, apple, coco crunch/cornflakes)So, berjaya mendietkan diri..
  • dapat tukar peti ais baru..eheeee..sebab nak buat stock byk2 nak kena ada peti ais besar kan..
  • tak takut dgn formula yg ada melamin atau mcm2 bahan bahaya yg lain.
  • tak payah nak fikir formula mana yg paling bagus..mmg semua formula tak sebagus yg free-of-charge nih.
  • alert dgn masa..sb every 2-3 hours kena bf and pump.So in directly, I've scheduled myself properly..
  • breastfeeding would be a bonding activity between me and my sweety Humaira Sufea. And it would be something my baby and I could share –something, my maid, her papa or anyone else could not do for her. I wanted this to be our special time together



Was it worth all the sleepless nights, the pain, the frustrations in the early days, the hours I put into it and the difficulty adjusting at work? Without a doubt, the answer is YES! Humaira is a healthy happy baby, hardly ever sick so far, Alhamdulillah. She is alert, quick to learn new things (Note : skarang dah pandai tgk org and senyum2, suka main toys Kak Long, dah kenal org yg biasa dia tengok everyday) and we achieved a mother-baby bonding probably not otherwise possible for working moms.

I felt a deep sense of accomplishment that I was a working breastfeeding mom..But, it still long way to go. I had planned on exclusively breastfeeding for as long as I could, for at least 6 months.Insyaallah..the journey just begins...

Mama sayangggg Humaira and Hezryn soooooo muchhhh!! (and..papa too :)

Monday, November 24, 2008

Saya telah di'tek'!

Malas sbenarnya nak buat aktiviti 'tek-mengetek' ni.Bukan best pon.Kalau dpt duit best la jgk kan..eheee.Tapi utk tidak menghampakan kakak..anti teh jawab jgk la :p

Try to answer it as good as you can
Every question is referring to ONE person

1. What is the relationship of you and him/her?
The Reason of My Life


2. Your 5 impressions towards him/her.
(5 jer ke..tambah sendiri bleh tak..?)

  • a loving and loyal lover, hubby and papa to our kids.

  • be ur self..anytime and anywhere.Because I love u just the way u are.

  • sharing and caring all the time!

  • I'm the ONLY urs!No one can resists that!

3. The most memorable things he/she had done for you.
banyak..nama pun my dear sweet hubby kan.But,the MOST memorable bila dia bawak saya pergi honeymoon ke Europe (Paris-Amsterdam-Belgium-London)..
masa tengah bercouple lg dia dah tanya favorite destination for honeymoon, dan sungguh tak sangka dia buat impian saya tercapai.sweet kan dia :)


4. The most memorable things he/she have said to you?
Ni pun banyak laaa..but this one is most meaningful

"terima kasih sayang..sebab menerima abang dlm hidup sayang dan bagi zuriat yg comel2..taun depan lg sorang yer.."
errrkk..the last part tu yg tak berapa nak setuju.


5. If he/she become your lover, you will...
Laaa..yg aku cite penat2 tadi nih my sweet lover laa..
I will always love him..dunia dan akhirat Insyaallah..


6. If he/she become your enemy, you will...
tak best nak jawab..mana bleh suami jadik musuh!Kafir Quraisy betoi penggubal soalan nih!


7. If he/she become your lover, he has to improve on...on his/her ni pon xbest nak jawab..next!!


8. If he/she become your enemy, the reason is...
Bila dia mengkhianati cinta saya dan melupakan anak2 dan gilakan pompuan lain yg tak le cun mana pon!..

Nauzubillah..Kau jauhilah Ya Allah..


9. The most desirable thing to do on him/her is?
Cuti-cuti Malaysia!!Honeymoons and Vacations seantero dunia..


10. The overall impression of him/her is...
Letak la Brat Pitt kat sbelah pon, xdpt menandingi kehebatan dia!


11. How do you think the people around you will feel about you?
Ntah la.Xpenah nak pikir pon..perlu ke?


12. The character of you for yourself is?
Kewl and easy going..and my sweet sayang kata saya ni manja and HAPPENING..eheee..tu masa bercinta dlu la..skang ni PENING je la kot..

13. On contrary, the character you hate of yourself is?
pendendam...dan hati yg amat rapuh mcm beskut cream crackers!kalo my sweet hubby tegur sikit dah terasa hati..walhal xle marah apa sgt pon.


14. The most ideal person that you wanna be is?
jadik diri saya + angelina jolie (sexy lips) + sofea jane (idung) + jessica alba (body) ..egegegee..


15. For the people who likes you, say something about them.
likes..?dlm konteks apa tu..?soalan bior teghang..


16. Ten people to tag:

  1. my sweet hubby..(dlu kita suka juga buat camnih kan,tp tulis dlm kertas jer)
  2. emri
  3. ayuez
  4. mama safi
  5. diyana
  6. farhana
  7. khanna
  8. mazni
  9. sapa lg eh..barack obama bleh..?(kalau dia ada masa la..)
  10. and..pengunjung setia my blog :)


17. Who is no.2 having a relationship with??
with no.3 tu..


18. Is no. 3 a male or a female?
seorang pompuan yg cun..dan sgt gile bergambo.


19. If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
tak bleh..khanna dah ada boipren kot :)

20. How about no. 5 and 8?
ishhh apa daa..agensi pencarik jodoh plak ke ko nih..!

21. What is no. 1 studying about?
blajar nak menambah pendapatan keluarga..


22. Is no. 4 single?
single mendanyer..tengah pantang anak ke-2..naper nak ngorat ker?

Say something about no. 6 and 9..
no 6 is my blog follower :)

no 9 is my uncle..naper,tak caya?tak caya sudah...

Friday, November 14, 2008

10 Things About Humaira Sufea

1) Humaira bemaksud berpipi kemerah-merahan. Panggilan manja Nabi Muhammad (SWT) pada isterinya Siti Aisyah.Sufea plak bemaksud menawan. So, the real meaning for Humaira Sufea is pipi kemerah-merahan yg menawan.Suka dgn nama Sofea (sb dlu minat gile dgn Sofea Jane :) tp sebab dah ramai yg guna ejaan 'SOFEA', we decided to change to 'SUFEA'..kasi unik sket, bleh?Sebab princess, jadik kami masih mengekalkan huruf 'H' di awal nama.Kalau prince huruf apa eh..?ishh..xnak reka skarang.very the sensitife.karang 'org tu' baca..haruslah keluar lg next year.ooo...tidak..


2) Istimewanya..Kelahiran Humaira byk bemain dgn nombor yg cantik.Lahir 1 Syawal 1429 Hijrah bersamaan 1 October 2008, tepat pukul 12:12 pagi..No mykad 081001100108..awal ngan akhir 08..kat tgh-tgh 1001. (08-1001-1001-08).Cun & senang nak ingat kan!
Cuma nombor pada bil hospital jer yg tak berapa nak cun :p Sib bak kompeni tanggung..




3) masa baru deliver, muka sebijik mcm Kak Long. Lebar je. tp lepas sehari, tetiba mengecut dan melonjong (memanjang)..Dia menangis skejap, lps dibersihkan terus diam. Mata asyik perati keliling..mcm dah boleh nampak jer.eheheh..Humaira weighed 3.10 kg, 50 cm in length and was born in Subang Jaya Medical Centre (SJMC)..


4) Alhamdulillah, mcm Kak Long jgk, Humaira takde masalah besar masa nak deliver.Jaundice pon xde.On the 2nd Raya dah boleh kuar hospital..hari ke4 bepantang dah rasa betenaga..dan pulih mcm biasa.Alhamdulillah..dipermudahkan segalanya.


5) Exclusively breast feeding until now (now : 1 month 19 days)..so, she's become really attached to me. Lalu kat tepi dia jer, dia dah merengek manja sambil senget2 kan mulut.Boleh cam bau kot kan..alahai anak mama..


6) Humaira cucu ke-6 on my family side dan cucu yg ke-15 on my FIL.And Insyaallah..more to come (Note to kakak : Tok dah byk cucu..dia nak cicit plak..egegege)


7) Dia sgt suka main dgn Kak Long. Kalau Kak Long pegang tgn atau kaki, dia senyum jer.Kak Long pon mula2 tak heran sgt kat adik dia, lama2 dia mula suka pegang/picit pala, mata, tgn, kaki Humaira..ishh..tak boleh dibiarkan.


8) Bersesuaian dgn nama, kulit Humaira mcm 3D.skejap merah, skejap nampak cerah,skejap nampak choki-choki.Compared to Kak Long, awal2 lagi dah agak cerah dan alhamdulillah sampai skarang.takpelaaa..it's not big deal.Bersyukur dgn nikmat Tuhan dpt lahirkan seorang lg umat Nabi Muhammad yg cukup sempurna fizikal dan mental, sihat dan selamat..


9) Humaira dipanggil 'Baby Raya' oleh staff2 SJMC sebab dia baby petama keluar pada pagi 1 Syawal. Right after deliver pukul 12:12 pg, my gynae Dr.Delaila terus balik kampung kat Muar.Paed Humaira, Dr. Siti Mazliah pun xde, cuti Raya.So, hearing test kena postpone lepas a week after tu..


10) Alhamdulillah, Humaira sgt senang nak jaga..menangis kejap2 nak susu pastu tido balik. Malam pon bejaga 3 kali jer and tak meragam sgt. Sejuk perut mama, sayang..And I do hope Humaira dan Hezryn sentiasa menjadi anak yg patuh pd papa and mama..Insyaallah :o)


Mama and Papa sayangggg sgt2 kat Humaira and Hezryn!Muahhh..muahhh..muahhhh :*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...