Friday, November 14, 2008

10 Things About Humaira Sufea

1) Humaira bemaksud berpipi kemerah-merahan. Panggilan manja Nabi Muhammad (SWT) pada isterinya Siti Aisyah.Sufea plak bemaksud menawan. So, the real meaning for Humaira Sufea is pipi kemerah-merahan yg menawan.Suka dgn nama Sofea (sb dlu minat gile dgn Sofea Jane :) tp sebab dah ramai yg guna ejaan 'SOFEA', we decided to change to 'SUFEA'..kasi unik sket, bleh?Sebab princess, jadik kami masih mengekalkan huruf 'H' di awal nama.Kalau prince huruf apa eh..?ishh..xnak reka skarang.very the sensitife.karang 'org tu' baca..haruslah keluar lg next year.ooo...tidak..


2) Istimewanya..Kelahiran Humaira byk bemain dgn nombor yg cantik.Lahir 1 Syawal 1429 Hijrah bersamaan 1 October 2008, tepat pukul 12:12 pagi..No mykad 081001100108..awal ngan akhir 08..kat tgh-tgh 1001. (08-1001-1001-08).Cun & senang nak ingat kan!
Cuma nombor pada bil hospital jer yg tak berapa nak cun :p Sib bak kompeni tanggung..




3) masa baru deliver, muka sebijik mcm Kak Long. Lebar je. tp lepas sehari, tetiba mengecut dan melonjong (memanjang)..Dia menangis skejap, lps dibersihkan terus diam. Mata asyik perati keliling..mcm dah boleh nampak jer.eheheh..Humaira weighed 3.10 kg, 50 cm in length and was born in Subang Jaya Medical Centre (SJMC)..


4) Alhamdulillah, mcm Kak Long jgk, Humaira takde masalah besar masa nak deliver.Jaundice pon xde.On the 2nd Raya dah boleh kuar hospital..hari ke4 bepantang dah rasa betenaga..dan pulih mcm biasa.Alhamdulillah..dipermudahkan segalanya.


5) Exclusively breast feeding until now (now : 1 month 19 days)..so, she's become really attached to me. Lalu kat tepi dia jer, dia dah merengek manja sambil senget2 kan mulut.Boleh cam bau kot kan..alahai anak mama..


6) Humaira cucu ke-6 on my family side dan cucu yg ke-15 on my FIL.And Insyaallah..more to come (Note to kakak : Tok dah byk cucu..dia nak cicit plak..egegege)


7) Dia sgt suka main dgn Kak Long. Kalau Kak Long pegang tgn atau kaki, dia senyum jer.Kak Long pon mula2 tak heran sgt kat adik dia, lama2 dia mula suka pegang/picit pala, mata, tgn, kaki Humaira..ishh..tak boleh dibiarkan.


8) Bersesuaian dgn nama, kulit Humaira mcm 3D.skejap merah, skejap nampak cerah,skejap nampak choki-choki.Compared to Kak Long, awal2 lagi dah agak cerah dan alhamdulillah sampai skarang.takpelaaa..it's not big deal.Bersyukur dgn nikmat Tuhan dpt lahirkan seorang lg umat Nabi Muhammad yg cukup sempurna fizikal dan mental, sihat dan selamat..


9) Humaira dipanggil 'Baby Raya' oleh staff2 SJMC sebab dia baby petama keluar pada pagi 1 Syawal. Right after deliver pukul 12:12 pg, my gynae Dr.Delaila terus balik kampung kat Muar.Paed Humaira, Dr. Siti Mazliah pun xde, cuti Raya.So, hearing test kena postpone lepas a week after tu..


10) Alhamdulillah, Humaira sgt senang nak jaga..menangis kejap2 nak susu pastu tido balik. Malam pon bejaga 3 kali jer and tak meragam sgt. Sejuk perut mama, sayang..And I do hope Humaira dan Hezryn sentiasa menjadi anak yg patuh pd papa and mama..Insyaallah :o)


Mama and Papa sayangggg sgt2 kat Humaira and Hezryn!Muahhh..muahhh..muahhhh :*

5 comments:

nOoRoLe said...

nak cicit kena tunggu la..hehe..study xhabeh lagi ni..

asma said...

dulu ko ngandung hezryn time pose gak ke?

Maisarah Mohamed Taib said...

Kakak : Apa ada hal...study bkn pakai perut..ehehe
Asma : time posa tu, Hezryn 5 bulan dlm perut..

asma said...

aku xtau la btol ke x...tp org kata mkn kurma leh elak jaundice....so aku tiap2 hari amik kurma sebijik dua...tawakal je la...

Maisarah Mohamed Taib said...

Asma : Aku ada tanya doc psl jaundice.mkn apa bleh elak kena jaundice ni.Gynae aku tu ckp jaundice bkn sb pemakanan tp sb darah.dlm perut kita darah baby lain,bila keluar sel2 darah pecah dan jadik darah lain.dlm pembentukan tu la jaundice might happen.so,mmg kita tak leh elak..the best thing is..baby kena berjemur tgh panas.
tp kurma mmg elok..bekalkan tenaga sb ada banyak gula.ko akan rasa energetic wpun tak selera nak makan.plus..boleh cerdikkan anak dlm perut.Insyaallah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...