Thursday, September 17, 2009

Aidilfitri 1430 Checklist...

Our Theme for Syawal 1430 is BROWN

A)Baju Kurung / Kebaya Raya
  • Kebaya Bandung - light brown -pakai pagi Raya
  • Kebaya Bandung - maroon
  • kurung moden Bandung - pink
  • kebaya moden - orange

Things To Do :
1) Bawak semua Kebaya Bandung untuk alter@ tailor(ada lg ke yg nak terima nihh...?)
  • Bubuh sponge kat bahu
  • Jahit kain - tak suka jenis yg ikat2 nih..takut terlucut plak!
  • Kena kecikkan sket dkt pinggang..maklumla..bulan posa nih kurus sket kannn
B) Baju Melayu Mr.Beloved
Color : Brown
To buy at Parkson Subang Parade (Amir Zechna, John Master, No Brand pon boleh asal comfortable and affordable..) checked!

C) Baju Kurung For My Little Angels
Color : Brown and Green
Things To Do :
1) Jahit beads dkt leher, tangan and bawah baju sikit (beads warna coklat muda and emas)
2) Ukur baju dgn Yaya..risau tak muat. Kalau tak muat boleh alter..isshhh...harapnya muat la. Dah tak larat nak shopping baju raya wehh..

D) Kasut Raya

1) Kasut Mr.Beloved
  • slipper pergi masjid (CROCS) checked!
  • sneakers / loafer / casual shoes
2) Kasut saya
  • Pakai ngan baju kebaya / kurung / casual / jeans (Minat yg mcm nih..CrissCross Espadrille in beige color)
-soo sexyyy..-

3) Kasut for my angels
  • Kasut pakai ngan baju kurung / gown - saya nak carik yg mcm nih..huuhu..sempat lagi ker nak shopping ni..?
  • Kasut pakai dgn jeans - Kak Long & Yaya -> Nike For Baby Girl
E) Tudung - checked!

F) Brooch / Butang baju melayu - checked!

G) Handbag - tak beli lagiii..uhuhuhu..tapi nak yg mcm nih

H) Make-up set - Checked!


I) Baju Jalan-jalan / Outdoor / Casual - checkeddddddddd!!!
Yg ni memang saya dah prepare awal-awal..masa beli brg2 jualan kat Bandung dah beli skali utk diri sendiri..mr. beloved and lovely angels..

Dah mamanya bukak bisnes baju branded kan..haruslah anaknya pun berbranded-branded..eheee

J) Kuih raya - checkedddddd!!!
Semua dah bayar and dah dapat..tinggal nak agihkan utk umah mak Ipoh, mak SP and rumah sendiri..

...okey..Saya rasa macam banyak lagi tak settle nih..balik kerja ni nak terus cabut and pergi carik taylor yg available utk alter my kebaya..and terus beli kasut mr beloved and anak2. Malam mau tak tidur kena jahit beads..kemas beg lagi...adehhh..bibiikkkkkk..kamu kena tolong yaaa!!!

Wednesday, September 16, 2009

Hantaran Raya - Part 2


Hiiiyeeeeeeeeeeee.....
4 days to Hari Raya Aidilfitri..
Sangat-sangatttttt excited BERAYA tahun ni
sebab last year 1 Syawal kat SJMC..
Orang tengah bertakbir,
saya meneran and mengerang menahan sakit..
ouchhhhhhhh!!
And..tahun ni jgk kami genap ber4..
Humaira Sufea, 2nd angels to the family
Cikenit ni pon dah boleh jalan sikit-sikit..
Tak sabar nak bagi dia pakai baju kurung and gown comei-comei..
mesti "ketek-ketek" jer dia kan..

Okey..seperti yg dijanjikan..ecehhh..
Hantaran Raya yg kedua dari encik tersayang adalah..
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
Bleh teka..?
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
Clue..????
Benda ni saya tak pernah minta
sebab saya sendiri jarang pakai..
atau kadang-kadang tak pakai langsung...
Kecuali yg ada di jari sejak kawin..
Tapi, tipulah and bodohlah kalau saya tolakkkk kan..
Saya suka..sangat suka...
cuma bila time nak bayar atau time barang ni hilang jer yg tak suka :]
"
"
"
"
"
"
Dapat?
"
"
"
"
Clue lagi...
Sgt berharga..
Stengah perempuan memang sgt GILE dgn benda niee..
especially spesis mami jarum...
lip-lappppp lip-lapppppppppp
bling-blingggggg
"
"
"
"
okey..?
"
"
"
"
"
ya betulllllllll...
hantarannya adalah..

The Ring
i love the design..
(lebih kurang mcm yg diatas cuma yg kat atas ni pakai diamonds. Mine, combination emas putih..But still..I LOOOVVEEE it!!)
customized ring, according to mr.beloved's spec..

Normally, my MIL recommend Habib Jewels..
But, this time mr.beloved saje nak cuba lain plk...
dan kebetulan Tomei Gold & Jewellery
nearest outlet is at Giant Putra Heights
and..ada SALES sempena Aidilfitri nih..
jadik..pilihan yg bijak ler kann..


-Tomei..comei kan-


My dearest Hon..thanks so much. Thank You for Your for being my LOVE
and giving me Your Love..

Friday, September 11, 2009

Hantaran Raya - Part 1

Dah 3 minggu kita berpuasa..
satu entry pon saya tak post pasal puasa kan*muka kesal*
reason standard biasala..BIZI!!!
emmphh..rasa cepat betul masa berlalu
rasanya baru lagi dengar
"Penyimpanan mohor besar raja..."
masa nak masuk Ramadhan..
Tup..Tap..Tup..seminggu lagi je dah nak Aidilfitri..


Biasanya..setiap kali nak Raya, mr.beloved bagi prezie..menggantikan duit raya. Dia cakap lagi meaningful kalau bagi something yg 'nampak'..duit ni karang cepat jer abesnya..Lebih kurang mcm hantaran laa..Hantaran Raya, boleh gitu?


Okey..memandangkan taun lepas, kitaorg sefamily beraya di hospital..Ingat lagi tak..?rujuk entry ni..So, this year mr. beloved dgn baik hatinya bagi 2 Hantaran Raya..ooohhhh..saya sgt sukaaaa..sebab dua-duanya memang dah lama saya idamkan.Thanks so much sayang..

My dear readers wanna know what's the Hantaran Raya from mr.beloved..?emm..
"
"
"
"
"
jeng..jeng..

"
"
"
"
"
"

M.A.C Make-up set

Sebenarnya, dah laaaaaammmmmaaaaa sgt saya ngidam set M.A.C ni. Tapi, tiap kali pegi Sunway Pyramid, stakat lalu luar jer laa..Nak masuk, adehh..Tgk harga compact powder biasa pon cecah ratusan membuatkan saya melupakan jer la niat suci murni utk mencantikkan diri..Sedapkan hati sendiri, takpe..aku pakai ni bukan muka boleh tukar jadik Siti Nurhaliza pon.

-M.A.C studio perfect compact-

Tapi, Alhamdullillah..my mr.beloved yg sgt memahami dan baek hati belikan jgk lepas tgk saya ambil-letak-ambil-letak..ehehee.. Memandangkan harga yg agak gile bapak mahal dan first time nak beli makeup set, saya cuma ambil basic jer. Promoter kat situ nama Rachel yg tolong pilihkan..Mulanya dia buat demo makeup kat muka. Kita cuma perlu inform nak makeup ke function ke..ke office ker..As for me, saya nak yg light and natural, sesuai ke office. Baik amoi nih..dah le cun..masa dia makeup muka saya rasa cam beauty and the beast plk..

- M.A.C Skin Base Visage -

Dia bkn saja ajar technique to apply makeup, malah bagi tips utk muka nampak shining and tak kusam. Lepas tu siap register nama saya utk the next M.A.C makeup workshop. Ohhhh...I likeee

- M.A.C Sheertone Blush (Gingerly) -

- M.A.C Technakohl Liner -

Dan yg paling best...dapat free 2 skincare. Wpun kecik jer, tapi cukup laaa utk menambah koleksi..


Tak tau kenapa..tapi lately saya mcm begitu taksub nak me'makeup'kan diri. Kalau dulu memang saya tak berminat langsunggg okey. Beli lipstik ngan compact powder biasa jer. Lipstik tu pon color mcm tak pakai lipstik. Konon nak natural beauty..hehehh..lepas sedo diri tak beauty mana, maka saya pun mula bejinak-jinak ngan makeup - mula belajar pakai contact lense, pakai lash, pakai eye-liner, blush dan yg sewaktu dengannya..

Tapi tak laa mcm 'kakak mekap' kat opis tu kan..(ngeh..ngehh)

Ni hasil selepas muka kena tenyeh ngan amoi cina yg santek itu..opsss..anyaway, cantek tak?

emm..apa plk hantaran raya utk mr. beloved..? saya bagi ni haaa...
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
emmmuaaaaaaaahhh...!!

hehehehehe...jgn jelessssss...


okey, till then yaa..nanti la saya sambung Hantaran Raya yg kedua..
kasi sepraisss sket naa..


-daaaaaaaaaaaa-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...