Friday, November 13, 2009

What 'Past' is 'Past' - Part 2

....sambungan....(sila baca Part 1 dlu..)
"
"

"
"
"
"

-Recap -

adakah ustaz yg dah le hensem (lagi ensem dari ustaz rebonding akil hayy) dan penuh sopan santun tu akan :

a) menasihatkan Mimi supaya terus bersabar dan menerima suaminya seadanya..

b) menyuruh Mimi mintak cerai..kemudian ustaz tu nak masuk line...(Ana pun kesunyian...)

c) memanggil Azman & melempang saja mamat yg kononnya pernah menjadi kegilaan ramai tu..

d) menjampi serapah dan mengatakan ini semua hasil ilmu itam yg dipakai ex-gepren Azman bagi memporak-perandakan rumahtangga dia..

e) semua yg diatas..

.....

...saya takde la buat rakaman atau amek MOM masa ustaz ni berkhutbah pada bestfren saya si Mimi ni..tapi disebabkan dia cakap dgn lembut, berdiplomasi dan sepatah2 pekataan..saya rasa boleh capture almost every single word..


" Puan (panggilan utk Mimi)..pernah tak puan dengar yg mencintai itu bukan bermakna kita harus menjadi sempurna...tapi belajar menerima ketidak sempurnaan pasangan kita supaya dia boleh menjadi seorang lelaki yg sempurna..."


itu ayat pertama yg keluar dari mulut dia..yang membuatkan saya berkerut. Mimi macam biasa la...macam takder perasaan. Macam apa yg ustaz tu cakap dia dah penah dengar 1000 kali..


" Masalah suami Puan..dia cuma tidak pandai menyembunyikan rahsia hidup dia..kerana bagi dia mungkin Puan dan suami dah terlalu matang untuk membesar-besarkan perkara yg telah lama berlalu..."


Mimi macam tak puas hati sket dgn statement ustaz ensem nih..


"Ustaz..sebab saya matang la saya masih bersabar dan terus bersabar dengan apa sahaja yg saya jumpa dalam tempoh 4 tahun ni. Bukan saya tak bagitau..saya dah cakap saya tak suka! Dia yg tak matang sebab benarkan masalah yg sama berulang kali. Apa yg dia cuba tunjukkan pada saya dan anak...? Yang dia seorang lelaki yg hebat dulu..pernah kawan dengan ramai perempuan sebelum dia kawin dengan saya...???"


"Bukan Puan..jangan salah sangka..Haaa..tengok Puan dah buat andaian sendiri..Itu sangat bahaya dalam rumahtangga. Maksud saya begini..bagi dia, semua perkara yg lepas tu sudah lama dia tinggalkan. Dia langsung tidak ada perasaan lagi.Kalaupun dia baca email ini semula, dia akan hanya nampak huruf-huruf. Perasaan yg sama dahulu sudah lama dia tinggalkan sejak dia jumpa Puan..email itu hanya kenangan..yg mungkin kerana kelemahan dia sendiri dalam menjaga hak-hak peribadi diri sendiri.."


"Lelaki ni bukan semuanya dilahirkan sebagai seorang yg teliti dalam semua perkara..Itu saya kategorikan kelemahan suami puan. Dan puan kena cuba baiki dengan membimbing dia atau cuba buangkan semua itu dari simpanan dia. Kalau dia boleh terima kelemahan puan..kenapa puan tidak..?


" Suami puan seorang yg bertanggujawab...? sayangkan puan dan anak2..?"

Mimi ngangguk.." Saya rasa laaa..Tapi kalau dia sayangkan org lain tak tau la saya " Mimi terus melaser..hehee..


" Dulu mungkin dia tak bertanggujawab..bukan seorang yg penyayang..bukan seorang yg sesapa..Tapi sebab pengalaman lama yg mungkin dia dapat selepas berkawan dgn perempuan2 lain sebelum ni menjadikan dia suami yg baik sekarang.Jadi dia cuma sayangkan kenangan kerana kenangan itu yg mendewasakan dan mematangkan dirinya..bukan kerana 'perempuan2' itu....."


"Jadi puan seharusnya menerima perkara lampau dia, sebagaimana puan menerima suami puan. Itu semua datang sekali sebagai package..puan tak boleh terima suami sahaja..tapi puan tak belajar menerima suka-duka kehidupan lampau dia..."


" Seorang yg sudah bertaubat dengan benar-benar taubat lebih suci dari seorang yg tidak pernah buat apa yg suami buat dulu. Saya percaya sebelum berkahwin dengan puan dia dah terlebih dahulu bertaubat..dan berjanji dgn diri sendiri untuk fokus pada kehidupan yg baru.."


"Jika kalau dia tidak bertaubat..belum tentu dia mendapat apa yg dia dapat sekarang. Semua kurniaan Tuhan pada dia..ada zuriat sendiri, isteri yg sentiasa prihatin dgn dirinya, kehidupan yg bahagia, kerjaya yg stabil dan macam-macam rezeki Allah (SWT) pada kehidupannya..."


"Jangan sia-siakan kehidupan kita yg singkat ini dengan perkara-perkara negatif. Demi anak dan kehidupan puan yg sememangnya bahagia sebelum ni, puan kena belajar menerima dan memberi dalam rumahtangga "


"Puan balik..solat sunat taubat..solat hajat...sentiasa minta diberikan kebahagian dalam rumahtangga dan minta dijodohkan dengan seorang suami yg benar2 boleh membahagiakan puan dan anak2 supaya di akhirat nanti masih boleh bersama..."


"Ramai yg salah faham sekrang ni..sebelum kawin kononnya solat istiqarah..tak salah...tapi lebih afdal kalau sembahyang hajat, pohon diberikan jodoh yang baik sebab kita tak akan tau siapa jodoh kitaa.


"Bukannya dgn solat istiqarah tu kita boleh nampak jodoh kita..dan belum tentu yg kononnya jodoh kita itu betul2 dijodohkan dengan kita. Kita memang takkan tahu..tak penting pun untuk kita tahu. Lagi baik dengan siapa yg kita suka sekrang, mintak Allah panjangkan rasa suka dan sayang itu sehingga akhir hayat kita.."


"Yg lalu...biarkan berlalu....."


Mimi terdiam..mengakui apa yg dikatakan ustaz itu memang laa betull..dan dia terasa menyesal dengan perasaan negatif sendiri.


Bukan Mimi jer sebenarnya...saya pun tiba2 rasa mcm bersalah sebab tak dapat nasihatkan sesuatu yg positif pada Mimi sebelum dia jumpa ustaz. Saya rasa mcm tak membantu Mimi langsung..menambah lagi ada laaa...*dushhhh dushhh utk diri sendiri*


Sebelum kami balik..banyak juga la ustaz bagi doa dari ayat2 Al-Quran untuk Mimi. Dan tiba2 saya rasa macam berazam tinggi untuk menjadi isteri solehah...boleh..?hehehehe...(selama ni solehah jgk..okeyy)


Banyak pengajaran untuk saya dan semua dari cerita rumahtangga Mimi ni..walau apa pun bagi saya TRUST tu penting. Dan..jangan biarkan masalah, konflik dan tekanan perasaan membelenggu diri. Luahkan apa yg kita tak puas hati supaya kita tak pendam sehingga melibatkan rumahtangga..

"

"

"

"

People make mistakes.. We are allowed to make mistakes.

But the actions we take while in a rage will haunts us forever..

Pause and ponder..and thing before you act..Be patient..Forgive and forget!

If you judge people, you have no time to love them..


Love one and all.....


Thursday, November 12, 2009

What 'Past' is 'Past' - Part 1

..tapi itu kata di mulut....di hati? tiada siapa yg tahu..


** Kisah rumahtangga yg boleh dijadikan iktibar untuk kita semua..**


..Kali ni saya nak citer pengalaman dan masalah seorang kawan baik..baru2 ni dia berhadapan dgn konflik dalaman jiwa yg sangat serius. Takde tempat lain lagi utk dia mengadu. Sebagai bestfren, menjadi tanggungjawab saya utk tolong meringankan beban masalah yg dihadapinya. Saya share di sini buat petama kalinya dlm blog ni masalah rumahtangga..



Mimi (bukan nama sebenar) sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak yg baru nak mencecah 2 tahun. Sebelum berkahwin, Mimi seorang yg sgt aktif, peramah dan ada ramai kawan...tak kira kawan lelaki ataupun perempuan. Dan... sebelum berkahwin jgk, dia pernah ada ramai boyfrens. Biasala tu bagi saya..monkey love..selagi tak pegang title 'husband & wife' tiap sorang dari kita berhak mencari dan memilih yg terbaik sebagai pasangan hidup..asalkan jangan buat sesuatu melebihi batas sempadan sudah...


Secara kasarnya..rumahtangga Mimi takde problem. Semuanya nampak okey..at least di mata saya laaaa sebagai kawan. Apa yg Mimi nak..tak jadik satu masalah atau beban untuk suami dia tunaikan. Suaminya jgk nampak sgt penyayang..Yerla..mungkin sebab si suami sgt beruntung dapat memiliki Mimi yg bukan sahaja cantik, pandai bergaul, peramah dan baik budi bahasa..


Saya namakan suaminya sebagai Azman (juga bkn nama sebenar..) Azman ni dulu pun (sebelum Mimi) ada ramai girlfrens..Baik Mimi mahupun Azman, masing2 berjanji sebelum kawin utk tidak memandang ke belakang lagi. Bagi mereka..'what past is past'. Apa sahaja kenangan atau dosa2 yg penah dibuat sebelum ni...jangan dibawa selepas kahwin. Gambar2 atau apa sahaja yg boleh mencacatkan rumahtangga mestilah ditinggalkan di belakang..jangan dibawa sama dalam kehidupan yg baru. Mimi berjanji...Azman juga berjanji..Masing2 berjanji untuk menjaga rumahtangga sebaik mungkin demi kehidupan di masa depan..


Dipendekkan cerita....setelah lebih kurang 4 tahun berumahtangga..banyak kali juga Mimi terserempak dengan barang2 kenangan Azman dan bekas kekasihnya. Pada mulanya Mimi mampu bersabar..walaupun masa tu dia terasa hati dan memendam rasa. Sehinggalah pada satu masa, secara tidak sengaja dia terbaca email2 lama antara azman dan bekas kekasinya..Mimi jadik tak ketahuan. Walaupun tarikh pada email itu telah lama berlalu, tetapi hati Mimi sangat-sangat tercabar..merasa sedih, geram, geli dan pelbagai lagi perasa2 tambahan utk menambah kelukaan seorang kawan bernama Mimi..



Untuk menjaga nama baik Azman (walaupon korang bukan kenal pon..) tapi saya tapis jugakler isi kandung email2 yg banyak unsur *geli-geli* tu...usah kata Mimi, saya yg baca pun tetiba rasa macam...erkksssss..memang takde keja lain ekkk? jumpa jer nak tuuttt...jumpa jer nak tuttttt!!Gatai sungguh jantan and betina itu..!!



Bayangkan, lelaki yg kita pegang, kita peluk, yg kita sayang, yg kita panggil suami...sebelum ini pernah diperlakukan yg sama oleh wanita lain..dosa semua dah tak ingat sebab cinta punya pasalll..lepas tu, dah sisa, dah buat mcm2..dapat pulak dekat bestfren saya yg masih ranum, cantik dan diminati ramai nih..isshhh...!! Wanita yg baik bukan untuk lelaki yg baikk ker...?? Kenapa kawan saya yg baik ni dapat lelaki yg mcm nih....*saya pulak yg emo*


Persoalan nya sekarang bukan sahaja pada email yg *geli-geli* tu..tapi pada amanah yg dipegang seblum diaorg berikrar menjadi suami-isteri..Utk meninggalkan semua kemungkaran yg dibuat..Yg si Azman tu simpan lagi email2, gambar dan segala mak nenek tu apa kejadahnya kan...?Kalau semua tu boleh dibanggakan macam cipta rekod dunia ker..takper jugak! Ini sesuatu yg boleh menjatuhkan rumahtangga diaorg. Sesuatu yg boleh menimbulkan syak wasangka antara satu sama lain..dan yg boleh mengorbankan rasa hormat seorang isteri kepada suami...


Memang..saya tau..ramai jugak yg akan kata..

'Yang si Mimi tu pergi bukak email2 lama laki dia buat apa..? Itu dah macam tak percaya pada suami sendiri...'

Bagi saya, Mimi tak bersalah...sepatutnya lepas berkahwin tiada rahsia antara isteri dan suami..kalau pun nak berahsia demi maruah sendiri..Kena dihapuskan segala bahan bukti dan menyimpan rahsia itu sebaik mungkin. Kalau setakat korang nak rahsia..tapi sah2 dalam pc penuh lagi email2 kemaksiatan..siap bawah katil pun satu beg penuh gambar kemungkaran...itu bukan RAHSIA! Itu nak bagi bini dia RASA!


Saya tak tahu dgn yg lain, tapi Alhamdulillah dan Insyaallah..suami saya tak buat macam tu..Setakat ni saya tak pernah tahu kisah2 lama dia dari mulut dia sendiri..mungkin dia terlalu nak jaga hati saya. Dari mula kami berkawan dia tak pernah cerita pada saya tentang 'org-org' sebelum saya. Saya dapat tahu pun dari mulut 'kakak2' yg bekerja satu tempat dgn dia..Tapi pesan suami saya dari awal kami kawin..' jangan dengar mulut org..tak semuanya berniat baik..'
Gambar dan barang2 tinggalan semua dah dibuang suami sebelum kami kawin..pesan mak suami 'Buang semua Lan..kalau nak rumahtangga elok aman..'

Bila semua tu saya tak nampak dgn mata...jauh di sudut hati, saya sangat2 menghargai dan terharu..betapa dia menjaga hati seorang isteri...


Berbalik pada kisah Mimi tadi..memandangkan saya tak pernah ada pengalaman sebegini..jadi sebaiknya dibawa kepada yg lebih pakar. Saya nampak kumurungan Mimi memberi effect yg besar dalam kehidupan rumahtangganya. Azman yg blur (atau buat2 blur..) masih tak dapat tangkap kenapa Mimi berubah menjadi seorang isteri yg sangat dingin. Bercakap hanya sepatah..itupun kalau dirasakan perlu.



Di rumah, Mimi hanya boleh tersenyum dengan anak lelakinya, Aiman (yg ni memang nama sebenar). Bila Azman mencium atau memegang Mimi..Mimi terpaksa menolak kerana masih terbayang2 dengan email dan surat yg dibaca..Dalam hati saya....

'padan muka ko Azman..pergi la peluk ex-gepren ko yg kononnya bagus sgt tu..!'


Saya dan Mimi berjumpa seorang ustaz ni..bercerita dari A-Z... (same version dgn cerita aku cuma kalini Mimi bawak sekali semua email..suruh ustaz ni tafsir pulak..kot la kitaorg yg over emotional) Ustaz yg jugak pakar motivasi ni dengan penuh lembut dan berdiplomasinya berkata......



...haaaaa..yg ini kena tunggu email yg akan datang...bagi saspens sket...



adakah ustaz yg dah le hensem (lagi ensem dari ustaz rebonding akil hayy) dan penuh sopan santun tu akan :



a) menasihatkan Mimi supaya terus bersabar dan menerima suaminya seadanya..

b) menyuruh Mimi mintak cerai..kemudian ustaz tu nak masuk line...(Ana pun kesunyian...)


c) memanggil Azman & melempang saja mamat yg kononnya pernah menjadi kegilaan ramai tu..


d) menjampi serapah dan mengatakan ini semua hasil ilmu itam yg dipakai ex-gepren Azman bagi memporak-perandakan rumahtangga dia..


e) semua yg diatas..



oke sekian dlu buat kali ni...tata titi tutu..


p/s - To my dear Mimi...sabarla sayang..ini semua ujian dari Allah utk korang berdua. And thanks sebab sudi bagi aku share cerita ko dalam blog aku yg penuh dgn sawang dan sarang labah2 nih :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...