Thursday, December 24, 2009

Happy Engagemaversary....

Happy Engagemaversary my dear....
(Engagement + Anniversary)
24 Dec 05 ~24 Dec 09




Today marks the 4th year Anniversary of the day me and my other half got engaged.

Time just felt like flying by without we really noticed it, eh sayang..? I really felt that it was only yesterday when we met at 'this company'..heheheh..sibokkk jer email-email org..( Saya pon sibokkk and gatai balas email sayang..!ahahahaaa..)


But all in all, I really glad that I've found you and we finally made it here..



Some people need a kiss a day to seal their love..

others need flowers everyday..

And other 'pompuan materialistik' need 'bling..bling'..baju, kasut, high-class dinner,etc..etc..(this is not a hint tau...!)



But, I just need you to
keep falling in love all over again...


Happy Engagemaversary Sayang...


Luv ya' baby...so very much!!!
muahhh..muahhh...muahhhhh

...The happy couple decided for a very simple engagement ceremony and lunch to formally introduce both families to each other and of course..to celebrate :)







psssttt..gamba kita bedua takder..sebab org tua2 kata tak manissss masa sanding nanti..eheheee..(and..u know why..!!! :p )

ok, till then....

daaaaaaa....

Tuesday, December 15, 2009

Masak-Memasak Di Hujung Minggu

Hiyeeeeeeeeee.......

Last weekend..adalah sgt takde mood utk keluar..maybe because 3 of us (me, Yaya and Kak Long) kena batuk,sesema and mild fever. So..agak tidak bernafsu utk berpoya di luar.

ermmm....the best way is..masak sendiri kat rumah ler kann..Kebetulan sehari sbm tu mmg dah shopping brg2 dapur. Bila stock penuh dlm fridge, lagilaaa excited..


So, for today's entry, mari kita ke dapur utk berkongsi recipe masak-memasak. Sebabkan my beloved ni seorang yg tak cerewet dlm bab2 makan, saya pun takde masalah utk prepare recipe yg simple-dimple...



1st Menu - Sambal Tumis Udang Petai Kau Kunci Cintaku
..
(eheee..konon mcm artis2 yg selalu bubuh nama lagu kat akhir recipe :)


Bahan2

1) Udang (ikut la nafsu makan masing2..and family size)



2) Petai (pergghhh...ni memang my favorite. Lantak la busuk pon, saya tetap suka. Baik utk kesihatan..Jadik saya bubuh petai lagi banyak dr udang)



3) Cili kering, red onion & garlic yg dikisar sekali..Sesiapa yg takde masalah resdung boleh mskkan belacan kalau nak..



4) Bawang besar



5) asam jawa


6) gula & garam secukup rasa


Cara Masak
1) Masukkan semua bahan #3 (cili kering, etc) ke dlm kuali yg dah panas (dgn minyak yg sgt minima yer puan2...kang gemuk laki tak suka pulokk kan)


2) Tumis sampai naik minyak..kalau tak sure sampai naik minyak ni mcm mana..rasa2 ada yg bersin tu maknanya dah okey ler kot..)

3) masukkan air asam jawa...and kacau lagi..

4) masukkan gula & garam secukup rasa...

5) masukkan udang..

6) masukkan petai..

7) last sekali..baru masukkan bawang besar utk bagi wangi...(yg ni ikut kesukaan masing2..ada yg suka masuk masa awal2..ada yg suka last2..)

...siap satu menu yg menjadi kegemaran mr beloved sejak kecik lg nie..


kitaorg memang suka sambal tumis yg berkuah mcm ni..but normally kat kedai2 kering jer kan..


2nd menu - Chicken Soup Barney & Friends

(This menu specially for my kids, amat sesuai dibubuh nama idola diaorg ni sekali :)


Bahan2
1) Ayam (Seeloknya small2 part ayam..)


2) ubi kentang


3) red onion, garlic and ginger yg ditumbuk sekali sehingga lumat

4) sup bunjut atau perencah sup (bagi yg nak ada rasa rempah2..but since for my kids, saya tak bubuh takut pedas plak kan..)

5) daun bawang & daun sup (last part..sebagai hiasan..)


5) boleh juga kalau nak masukkan sayur tambahan..macam carrot, etc..


Cara Masak

1) Masukkan bahan #3 dlm periuk panas (dgn sedikit minyak). Tumis hingga naik bau..


2) Masukkan air (dlm 3-5 mug besar)

3) Masukkan sup bunjut atau perencah sup..(kalau pakai perencah sup pastikan dah siap bancuh dgn air dulu tau..)

4) Masukkan ayam ngan ubi kentang..tutup periuk dan biarkan sampai empuk

5) Last sekali..kalau semua dah empuk dan cukup rasa...untuk hidangan taburkan daun bawang and daun sup..nak lagi best bawang goreng sekali.




3rd Menu - Ayam Goreng KFC
(Recipe yg paling simple..tapi menyumbangkan paling byk kolestrol..)


Bahan2

1) Ayam (yg sudah dibuang lemak& kulit dan sudah dicuci dgn tepung gandum + bilas dgn air


2) Tepung goreng ayam



3) telur ( 2 biji) yg dikacau2


Cara Masak


Bahagian A
Rebus ayam tanpa air. Cuma masukkan ayam dalam periuk dan biarkan atas api dalam 20 minit (sampai air ayam keluar dan kering). Tujuannya untuk memasak ayam dgn betul sebelum digoreng dan menghilangkan darah dan air pada isi ayam.


Bahagian B

Ayam dicelup dalam telur yg sudah dikacau dan dimasukkan dlm tepung goreng ayam. Pastikan seluruh ayam tu dilitupi dgn tepung. Biarkan dlm 10 minit.

Bahagian C

Goreng ayam dengan minyak yg agak banyak di dalam periuk supaya keseluruhan ayam dapat dimasak dgn betul.


Dan hasilnyaa....

taraaaaa
....

ayam goreng yg sungguh menggiurkan.

Rupa jer buruk, tapi rasa sedap okeyy..


Dan..kali ni tetamu jemputan utk merasa recipe masakan saya adalah.....jeng..jeng...


Adik Mie...
anak saudara (mr beloved's side) yg dtg sempena school break


*Hezryn (dgn signal 'peace' dia..), Bibik, Yaya, Mr Beloved, Adik Mie*

Seperti biasa...memang licin..!!! Tak perlu pujian..tengok diaorg makan bersungguh pun dah tau berapa rating diaorg nak bagi...eheheeeeee...


Jadik..tak payah buat2 terkejut tgk body saya and mr. beloved yg membesar bagai johan ni :)



Mak saya selalu kata...'ikat perut suami dgn masakan'. Saya bukan ikat perut jer, ngan tali2 pusat sekali...ngehhhhhhngehhh



okey, Selamat Mencuba!!!!



Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Monday, December 07, 2009

Rinduuuuuunyaa kat.....katil..!!!

Monday Blues....!!!

..I miss my cozy-mozy bed and kewl room...


..I miss my lil'angels..Kak Long and Yaya.. ...


I miss 'main-main' ngan my sayanggg...(heeheee..main game larrr!!)



and..
I sgt2 ngantukssssss skarang niee....!!!!
Tolonggggg...

"
"
"
"
"
"
"
"

tak sabar nak esok....
ada training kat luar..
so semestinya ada sessi 'makan2' yg hebat..
(abesla diet akuuuuu)
yg paling BEST dan TAK SABAR2...

"
"
"
"
"
"
esok malam d
ating ngan 'sayangku'..
nak tengok ni kat IB

SYIOKKKNYER...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...