Wednesday, June 09, 2010

Universal Studios Singapore - Part 1

Trip to Universal Studios Singapore...
Celebrating Hubby's 'ssshhhh'th Birthday!!



Our initial plan is to celebrate at Gold Coast... But, due to several unexpected reasons, we have to postpone to some other time.

:(


Feeling guilty, and to ease my sadness and keSENTAPPanku... mr hubby change to Plan B.

Plan A - Gold Coast Postponed
Plan B - Universal Studios Singapore (Approved)

Plan C - Disneyland Hong Kong Not Approve!

Hoooorayyyyyy.....!!!! muahh..muahhhhh...*kiss bertalu-talu*

Mr.Hubby booked the ticket online. Preparation & goggling activity dibuat senyap-senyap oleh Mr.Hubby utk memberi kezutan...Wondering whose Birthday nie?? Patut saya yg buat kezutan utk sayang kan..iskkk..


Why mr hubby booking the ticket through online? Tak boleh beli direct kat sana ker??

Well..yes boleh..

Tapi bagi kami yg travel with the kids, we prefer prepare everything earlier. Memandangkan kami pergi hari Sabtu (weekends), dah tentu ramai darik weekdays, so kami tak sanggup berpanas ketiak beratur panjang.We suggest, beli dari awal....print the tickets and jgn lupa bawak pulak because dekat atas ticket ada barcode utk discan sebagai pas masuk.

The Price for One Day Weekend Pass :
Adult (Ages 13 - 64) - S$ 72 (RM 170)

Child (Ages 4-12) - S$ 52 (RM 122)

Total ticket charges for me, hubby & maid is about RM550.

Untungnya, my kids age below 3 years..free of charge..


Kami bertolak Jumaat malam. Overnite at JB...After breakfast at 10am, kami bertolak masuk Singapore. Perjalanan dari Woodlands Causeway Checkpoint to Sentosa is about 30-45 minutes.



Once cleared customs and immigration, carik BKE sign . Take the expressway and turn off at PIE (towards Jurong) Then, take the next exit - Clementi Road Exit - and travel along Clementi Road. Darik sini, just look out for signs to Sentosa. Kalau ada GPS lagi senang yer puan-puan..

Sampai di Sentosa, kena bayar Sentosa Pass at
S$9 (S$3 a person) per day - RM 22

Then, we park the car at Beach Car Park

S$5 (first 4 hours) and S$2/ hour thereafter

So, total parking charge kami darik pukul 12pm - 10pm is about S$32 - RM75 (adoii...cekik darah betoi)

Dari parking, kami terus naik ke Beach Station utk naik Sentosa Express ke Waterfront Station.



Ada apa kat Waterfront Station ni...???? Kat sini laa tempat..
UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE.....



Banyak lagi cerita & gambar2 menarik kat Universal Studios..
Bersambung di Part 2..

(tunggu saya ada idea nak buat karangan ek..)

1 comment:

angkasa said...

best!
tp agak mahal ar.hee :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...