Thursday, October 28, 2010

Get Into Supermodel Shape (Method #1)

Saya nak body macam SUPERMODEL dengan cara....(sila sudahkan karangan ini..)


Arghhhh, Stress!
Kenapa definasi body supermodel adalah kurus kering macam tengkorak?
Kenapa?Kenapa????Tell me why...

*Google Image*

Akibatnya, ramai perempuan-perempuan sanggup berhabes ribu2 Ringgit Malaysia untuk jadik kurus. Slimming centre, ubat2 kurus, gym, slimming suit, jamu kurus, siput sedut lemak ...semuanya meletop-letop kat pasaran skang ni mcm goreng pisang azmi panas!Apa ada pada kurus?Confirm ker korang lawa kalau kurus??


Hahaa..Tak payah cakap banyak dan tak payah cari jauh2.. saya ni salah sorang dari perempuan kategori di atas. Pengakuan eksklusif ni. Kisah benor!

Kalau korang tengok dalam gambar separuh atau tengok saya sebagai pembaca berita tv, gerenti kata kurus. Sebabnya, korang tengok separuh. Separuh di bahagian bawah tak nampak. Tumbesaran berlaku dgn jayanya di bahagian bawah pinggang hingga ke kaki. Pear-shaped Body.


*Google Image*

Alhamdulillah, saya bersyukur dengan kurniannya. Setiap kejadian ada hikmah. Saya percaya itu.

Cumanya, sebagai wanita biasa, ada jugak sekelumit...bkn sekelumit jer kot...berbakul2 perasaan jeles dgn wanita2 berkaki kurus panjang & yg pakai jeans pat-pat melekat jer kat kaki.
Nak lagi jeles tahap dewa, diaorg makan nasi 3 kali sehari tak penah skip. Tapi badan mcm papan plywood...damn you!!

*Google Image*

*Google Image*

Jadik, untuk menyambung karangan di atas.....
Saya nak body macam SUPERMODEL dengan cara....

Method #1
...menggunakan khidmat KEEP SLIM!



Tak ada tajaan mana2 pon utk entry ni. Tapi, untuk reference kawan2 yg mengalami masalah yg sama.

*Google Image*

Bukan lepas tengok Farah Fauzana yg berpeha drumstick, saya pon sibok nak register! Nopee!!
Saya lagi awal dari dia...lepas deliver Hezryn 2007, badan saya naik 10 kg. Dari mata kasar, memang tak nampak. Tapi sebab lemak2 degil di bahagian yg susah dikecikkan, encik kesayangan terus ajak register KEEP SLIM.


Syukur, saya dikurniakan encik kesayangan yg sgt cerewet pasal kecantikan. Tudung senget-benget pun dia komplain tau. Tapi, Alhamdulillah...dia bukan jenis yg tau komplain jer. Kalau dah nak bini yg sentiasa cantik, jangan la kedekut keluar modal kan..

Mulanya kami nak amik package tone up and shave off some fat jer. Tapi lepas terpedaya dgn janji2 manis amoi Keep Slim tu, terus register full body package. Membazir pulak kan. Rasa gemok sket jer..ecewah...!

Masa nak measure weight & fat, Amoi tu membebel2 kata badan dah out of figure, lemak banyak la, flabby...pendek kata saya adalah seorang perempuan yg gemok gedempol dan loser dan tak layak hidup di muka bumi ni. Ceh! Jeles laa tu! Badan ko tu yg sekeping..tak sexy-mexy dan menggiurkan mcm badan aku!


Sila lihat gambarajah di atas. Yg line hitam tu measurement utk ideal body. Yg line merah pulak measurement body saya. Nampak tak gap yg besar di bahagian waist, hip and thigh. (Amaran : Sila jgn buat muka jijik sambil mengeleng kepala!)

Measurement ni diambil masa saya baru register tahun 2007. Baru beranak sorang. Sekarang ni entah macam mana. Mau line merah tu terkeluar dari kertas terus! 3 tahun pun treatment tak abis2. Ada lebih kurang 15 sessions lagi.


Ideal weight between 49-53. Saya target 50kg utk kembali ke bentuk asal zaman anak dara. To tell you the truth, it's not easy at all!! Bila umur makin meningkat, tahap metabolisme pun makin kurang. Tak cukup setakat tahan makan nasi, exercise atau makan ubat2 kurus. Alat2 untuk memecahkan lemak2 degil juga diperlukan. Keep Slim menggunakan infrared untuk memecah & membuang lemak, especially dlm kes2 lemak yg lama bermastautin di bahagian2 tertentu.

*Google Image*

Tapi, walau apa pun, displin diri adalah sangat penting! Keep Slim takkan dapat membantu walau bayar package yg paling mahal, tapi still makan makanan yg berkalori tinggi & tak datang buat treatment ikut schedule. Macam saya ni la, dah 3 tahun treatment tak abis2 lagi. Patutnya treatment seminggu sekali, tapi datang 3 bulan sekali. Abes camno kan!

Yaa, atas kesedaran itu, sekarang saya akan buat treatment ikut jadual. Use some self control! Tiap minggu WAJIB buat treatment. Alhamdulillah, usaha menampakkan hasil, walaupun sikit. My mission, abeskan treatment tahun ni jugak dan capai ideal body target. Bukan utk tujuan cantik, tapi untuk sihat!




Ini baru method #1. Bermacam-macam method lain yg saya cuba untuk kurus. Insyaallah, akan di share dlm blog dalam entry yg akan datang...okey..

Till the, daaaaaaaaaaaaa

2 comments:

Nur Shazura said...

abbo..aku ada satu lagi method....pi blog aku cepat...sebab aku dah try dan alhamdullillah berjaya...
nurshazura.blogspot.com

ell8019 said...

he he.. ha ha..Bagi can nak gelak dulu. Sayang sungguh Sang suami (ikut ayat Aznin). Tak pe lah org berduit gi lah Keep Slim ke, Slimming World ke.. pernah gak nak gi masuk bukan apa sebenarnya nak tanya harga, tapi grlup!! (telan air liur dulu)..mok cik tak boleh...Sbb terbayangkan wajah-wajah anak-anak yg ramai tu kan..he he..
Tapi Mai, kak zie salute sebab Mai mementingkan kecantikan untuk cik Abang.. dan juga untuk kesihatan sebenarnya. Teruskan usaha, jgn berhenti 1/2 jalan. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...