Monday, March 28, 2011

Gossip : Yusry & Erra masih baik, Siti Pregnant??

Masa zaman student dulu..
Ada seorang nie. Agak tak sedar diri dah tua & layak dipanggil pakcik tapi mati2 suruh panggil abang..bertanya pada saya..

"Apa yg adik buat bila otak penat lepas study.."

Lantas dengan poyo saya menjawab...

"Mengumpul setem!"

Dengan harapan untuk buat lawak. Tapi, nampaknya tak berjaya. Kan dah kata dia dah tua, jadik processor agak selow.

"Ooo..kumpul setem. Bagus tu. Tapi, tak elok untuk otak yang penat. Yang seeloknya, bila otak penat...cuba baca bahan ringan yang tak ada kaitan dengan ilmiah macam majalah Ujang ker..Gila2 ker..Mangga ker.." (dia amek contoh Mangga sebab masa tu Mangga tengah hot.Bukan sebab saya tengah pegang majalah Mangga. Tolong jgn buat spekulasi serong)

Walaupun agak tertekan kebosanan tahap raksasa gogok melayan pakcik ni dalam bas, saya tetap besetuju dengan idea dia. Jadinya, bermula detik itu saya rasa tak salah membeli majalah hiburan walaupun memang kompem tak ada langsung isi dalam tu yg boleh membantu saya pass exam.

Lepas penat study, rest dalam stengah jam baca gosip artis.Tapi selalunya, study stengah jam baca gosip artis yg lebih sejam.


Habit tu terbawak sampai sekarang. Cuma caranya berbeza. Sekarang zaman informasi dihujung jari. Tak payah beli majalah hiburan. Berlambak gosip artis dalam blog atau website. Mungkin lepas ni wartawan hiburan pun susah nak carik makan. Artis sendiri yang gosip diri sendiri dalam facebook, blog atau twitter.

Dalam twitter, saya banyak follow artis. Reason yg sama, cuma keperluan berbeza. Kalau saya stress dengan kerja, kita kasi relaks dengan bukak twitter. Follow erra fazira, siti (nurhaliza la opkos!) lisa & beberapa kerat lagi laaa yg saya rasa agak worth it utk dibuang masa begitu saja.

Kadang-kadang ingat bila baca kisah artis, otak bleh rest. Tak payah fikir apa2. Tapi, ada jugak yg membuka luas bukan sahaja fikiran, malah mulut dan mata saya. Contohnya macam kat bawah nie..


t2


t1

Walaupun hanya saling ber'tweet', tapi saya rasa diaorg ni 'sweet'. Pengajaran kisah Erra-Yusry ni..walaupun seseorang itu pernah menjadi 'seseorang' dalam hidup kita, tak bermakna kita perlu delete semua memory pasal dia. Mungkin dulu ada marah, geram atau dendam. Tapi sekarang takde salahnya kalau masih berhubung & bersembang mcm kawan2 yg lain, asal tau batasan2. Dari situ kita boleh tau, masing2 saling memaafkan, redha & pasrah dengan urusan Allah.

Dan, lagi satu kisah nie..

ct

Orang comei, bila update twitter pon dlm nada comei...Sangat relaks makcik nie, walau persatuan penyebok2 semalaysia tak abes-abes tanya 'siti dah pregnant??' Siap zoom kat perut tu... Naper tak buat 3d scan jer terus dari camera. Hahaa. Typical la korang ni.

Bukan semua cerita artis tu bagi kesan negatip pada otak. Kalau negatip cara korang terima, maka negatip la jalan ceritanya!

Ambil yg boleh kita terima sebagai pengajaran...Selebihnya, hiburan!

Kesimpulannya, kali nie korang bolehla beli majalah Hai atau URTV tanpa perlu menyorok atau menyamar. Kalau orang tanya, kata nak bagi otak rehat. Bagi la nama scientific sket..contoh..EncephalonentophicIntelligious Majoras Spa.. Gerenti diaorg tak tau nak cakap apa dah. Selamat Mencuba!

Till then, daaaaaaaa!!!

Wednesday, March 23, 2011

Baby Keknon & 'muncung' barunya..

Sian. Masa 1st trip Hong Kong 2 bulan lepas, muncung Baby Keknon rosak.
Dah tak otomatik. Dah tak sharp.
Asyik bagi kitaorg marah sebab gamba blur macam pandangan orang sakit katarak.
Jenuh set & reset utk dptkan image sharp & cantik mcm selalu.
Eh, lupa.Kenal tak siapa Baby Keknon??
Baby Keknon atau nama penuh Canon EOS 550D.
Lama dah beli. 2-3 tahun lepas.
Bila muncung Keknon rosak, mula la saya pon nak muncung.
Mana tak sentap, nak ganti yang baru, paling murah dalam seribu.


Bila encik beloved ajak ke Hong Kong sekali lagi last month, seperti biasa akan mintak tunjuk ajar dari pakcik google. Disebabkan nafsu bergambar yg tinggi, makanya spec muncung pun kena tinggi (sedikit) dari yg rosak tu.

Akhirnya, kami memilih..

DSCN2258


Tamron (AF 18-200mm)

Tak, korang salah.Ini bukan produk orang Jawa. Tamron made from Japan. Malas nak type review kat sini, walaupun cuma copy & paste. Kami siap dapat free camera bag & beberapa accessories camera tambahan. Syok ler keknon...ada muncung baru. Pasni bleh zoom lubang idung bebila boring.

Yang tak best, lepas ni Baby Keknon lagi berat. Lagi besar. Lagi menyusahkan utk dibawa kemana-mana. Hemphhh....

Sebagai mengakhiri entry, terimalah..... (buat suara DJ poyo)................................


IMG_6399

*Canon HQ building kat Hong Kong, hospital tempat Baby Keknon lahir*



Tuesday, March 22, 2011

Our Vacation - Hong Kong (Day 2)

Day Two

Date : Thursday, 20th January 2011
Itinerary : Hong Kong Disneyland


*Fairytale Castle at Disneyland HK*

  • Hari ke-2 di Hong Kong. Hari untuk anak-anak besukaria di Disneyland!!!! Yang pasti bukan anak2, Mama ngan Papa yg telebih excited! Normal la tu,kan!
  • Begerak keluar 9:30am dari hotel. Dari Tin Shui Wai ke Disneyland Station, kena bayar HKD 28.5 seorand. 2 kali tukar trains, di Mei Foo & Sunny Bay. Masuk hari ke-2 dah terer. Dah boleh buat muka berlagak Mr.Bean sambil naik train.
  • Ikut itinerary, kami di Disneyland sehari suntuk. So, kena bawak banyak bekalan di hari tua. Snacks & baju extra wajibul ghunnah! Nasib baik anak2 yg bijak mewarisi mama mereka itu dah tak pakai pampers, so kurang sket bebanan & kekembungan beg.
  • Untuk ke Disneyland..semua pakai trench coat. Kak Long, red LV beli dekat Bandung 2 tahun lepas. Masa tu dia tak muat. Tapi sekarang bila pakai macam dah nak pendek. Yaya,Guess Kids beli dekat Mid Valley.

*Posing fesyen apa nie..Mama tak ajar pon rasanya..*
  • Purchase One Day Ticket beharga HKD 350 sampai jer di Disneyland. Lebih kurang RM140 utk dewasa. Child (3-11) kena bayar HKD 250. Alahai...beza seratus. Sekentut jer!

  • Untuk menghangatkan lagi semangat ber'Disney', sebelum masuk belikan Kak Long ngan Yaya headband Mickey & Minnie Mouse. Harga satu HKD 90. Diaorg happy abes! Tapi awal2 kat USA Main Street lagi, headband Minnie Yaya dah terjatuh. Tak sedar pun jatuh kat mana. Bila patah balik & cari..memang dah lesap! Tengok balik gamba ni baru perasan tercicir kat mana...
*Meh cari kepala Mickey tersembunyi*

  • Sebelum masuk, kami buat sindiket menyorok barang makan. Sama macam mana2 rules dlm theme park, tak boleh sesuka hati bawak masuk food dari luar. So, kat sini kena kreatif & inovatif sikit. Mungkin sorok dalam baju atau selimut anak2. Jangan pulak bawak rice cooker, beras, ikan nak masak & berkampung dlm Disney tu. Agak2 laaa...
  • Alhamdulillah, lepas jampi serapah & hembus2 apek penjaga tiket, dapatla kami masuk tanpa bersoal jawab. Mungkin ada budak kecik, diaorg pun tak check sangat.Tocheii..Tocheii..
*Entrance to HK Disneyland. Tunjuk ticket & beg akan diselongkar dengan penuh dedikasi*

  • Perkara pertama yg dibuat, terus sewa stroller di Fire Department. Kali ni kena amek 2 stroller sebab Disneyland takde double stroller macam dkt USS. Harga HKD 80, deposit HKD 40. Tapi deposit akan di-refund bila pulangkan balik stroller dlm keadaan selamat & cukup sifat sebelum pukul 8pm. Nama akan ditulis kat belakang stroller. Takut tertukar bila parking banyak2 nanti.


*Depan Fire Dept*

  • Ada macam2 menda menarik kat Disneyland nie. Antaranya, Lucky Trails. Sempena 5th Anniversary Celebration 2011, Disneyland HK bina 5 lucky trails. Ada apa dengan Lucky Trail nie? Tak ada pun...untuk bergambar jer. Salah satunya, macam yg dekat bawah nie.


  • Semua benda2 dalam Disneyland ni mesti dibentuk macam kepala Mickey Mouse, termasuk makanan. Antaranya, Mickey Waffle. Oooohh sgt cute!



  • Ada 4 bahagian wajib pergi dalam Disneyland HK. Main Street USA, Adventureland, Fantasyland & Tomorrowland. Selain tu, cuba amek gambar dengan semua Disney characters mcm Mickey, Minnie, Pooh, Cinderella, Snow White, etc. Masa kami pergi, dah petang baru dapat jumpa semua characters. Itupun diaorg ni mcm tersorok sikit. Kena pandai carik..



  • Bila dah ke Disneyland, tak lengkap kalau tak tengok The Disney Flights of Fantasy Parade. Bermula pukul 3pm, pukul 2 lagi kami dah 'chup' port terbaek. Siap parking terus stroller. Masa ni korang kena jadi kalut makcik bedah sket, kalau tak senang2 jer diaorg lepak depan walaupun dtg lambat. Sian budak2 kecik ni..nampak kepala orang jer. Kalau dah parking stroller pun nak menempel jugak, korang tolak jer. Dalam gambar kat bawah ni korang nampak 2 biji belon besa. Satu harga HKD50. Masa beli tak seda diri naik train.Dan tak seda diri tak bawak maid. Bila budak rengek2 nak belon, terus beli. Sudahnya, kena kempiskan masa nak naik train balik.

*Parking stroller & siap set camera. Yaya tengah kelentong Kak Long.
Kak Long buat muka boring. Whatevaa!



*The Disney Flights of Fantasy Parade started with Dumbo the Elephant*


*Pertunjukkan peha tanpa selulit..*




  • Malamnya pulak, ada Fireworks at Fairytale Castle. Masa ni dah tak larat nak chup tempat bagai. Asalkan nampak bunga api letop2 jer laaa. Anak2 pun dah letih. Tapi, memang cantikk. Kalau korang pergi Disneyland HK, pastikan lepas tengok fireworks baru balik. Kalau tak rugi.....

*Waaaaaa....Waaaaa....!!!
Macam mana korang tengok citer Jackie Chan, camtu la bunyi mulut diaorg bila tiap kali bunga api meletops*


  • Hasil tangkapan for the day. Untuk elakkan pegaduhan & perebutan, kena beli dua utk jenis yang sama. Agak bershopping sakan-sukun jgk la dalam Disneyland ni. Semua untuk anak2 yg kami sangat-sangat sayanggg...mwahhh!

*All times favorites..Mickey & Minnie Mouse*

  • Selain dari toys & merchandise at Disney Outlets, kami juga sakan membeli gambar2 yg captured by Pro Photographer and edited by Kodak Photo Gallery. Setiap gambar dengan Disney characters atau tempat2 menarik dalam Disney mesti ada pro photographer standby. Lepas captured, korang akan dapat resit. Kalau ada 15 pro photographer, maknanya ada 15 resit gambar. Bila dah nak balik nanti, boleh claim gambar-gambar korang dekat Kodak Photo Gallery @ Main Street USA. Satu gambar, macam contoh kat bawah ni beharga HKD 100. Kami beli 6 semuanya..walaupun ada jer captured dgn camera sendiri.



  • Kenangan paling sweet untuk budak2 kecik ni dengan Mickey. Mula2 kami dah bergambar dengan Mickey. Lepas tu, masa nak balik, si Mickey ni panggil Kak Long ngan Yaya. Dia ajak jalan2 sambil pegang tangan. Masa tu ada cameraman dari mana ntah. Yaya ngan Kak Long ni apa lagi. Syiok tak hengat...asyik nak peluk perut Mickey jer.

*Mama...nak patung Mickey besar macam ni boleh...*


*Best tengok diaorg ni peluk Pooh.Rasa mcm nak peluk jugak*



  • Sebelum keluar ke train station, sempat bergambar kat Park Promenade yg menyerupai chocolate. Boleh jer begambar waktu siang hari, tapi selalunya penuh.



  • Balik dari Disneyland, singgah Kowloon untuk dinner at SPICE - Thai & Malay cuisine. Tak sempat nak snap gamba makanan. Lepas tu terus balik hotel. Sangat penat tapi enjoiii!


End of Day 2.


More of our pics at
Hong Kong Disneyland....

More info on Hong Kong Disneyland.....

Thursday, March 10, 2011

It's My TOUCH!

My Touch?????

Iyaaa..itulah antara kenapa agak bz, selain dari membanting tulang 4 kerat, carik rezeki sesuap nasik (leh caya ke sesuap??)

Apa itu My Touch murid-murid? Takde kena mengena pun dgn kaedah Telepati, Homeopathy..apatah lagi Homosexual. My Touch adalah part time biz 'Hantaran Perkahwinan' yg saya usahakan secara kecil-kecilan demi untuk menyara 2 orang anak (Music Background Bersamamu..)

Uniknya, sentuhan keCUNdang My Tounch banyak menggunakan bunga. Dan bunga yg digunakan 100% BUNGA TIDAK ASLI...Bukan typo. Atau terlupa slash di perkataan 'TIDAK'. Memang tak pakai fresh flowers. Ni memang pengakuan berani mati sebab pakai bunga mati.

Satu sebab utama...fresh flowers agak mahal. Satu gubahan hantaran boleh beharga setinggi RM150-300. Kadang2 macam main letak-letak jer pun.Biasalaa..bila nampak fresh flowers, automatic org kata 'Kawin grand nie'. Tapi, berbaloi-baloikah dengan duit yg korang keluarkan.

Sebab kedua...artificial flowers lebih tahan lama. Dah gubah hantaran cantik2, takkan nak buang macam tu jer kan. Mestilah nak simpan buat kenangan. Jadi itulah sebab My Touch menggunakan 100% BUNGA TIDAK ASLI atau artificial flowers, tapi yg menyerupai 99.999% fresh flowers, yang digubah cantik dan boleh dibuat hiasan meja, bilik atau kereta.

Keistimewaan My Touch lagi, setiap gubahan hantaran gunakan bekas yg cantik2 untuk meng'hot'kan lagi wedding anda. Setiap bekas hanya akan dikenakan caj sewa. Kelebihan menyewa bekas, tak payah la susah2 fikir mana nak simpan dulang2 hantaran. Lagi menyusahkan, kalau lepas kahwin, budget pun takde nak beli rumah besar. Stor yg ada pun sekentut jer besarnya kan. Jadi, My Touch bukan sahaja tolong masa wedding, selepas wedding pun kami tolong jugak. Hebat bukan!
(Baca dlm intonasi iklan serbuk pencuci yg satu penutup utk 100 cucian..)

Cerita banyak pun tak guna. Jom kita terus tengok sample.

Majlis : Pertunangan (Dari pihak lelaki utk wanita)
Warna Tema : Sweet Pink
Jumlah : 5
Hantaran : Tepak sireh, Cake, Chocolate (berbentuk ikan), Cincin & Buah-buahan (apple merah)
Konsep : Bunga Ros (pink) segar & dulang Elegant English (putih)


Align Center

Disebabkan ini hantaran bertunang & guna konsep sweet & simple, tak perlu letak mcm2 fruits. Cukup sekadar red & green apple. Yang berkilat t bukan air liur penggubah hantaran & bukan juga guna lip gloss. Cuma sapukan minyak zaitun.



Sireh yg dah di'nakedkan' dari bekas tepak.
Butterfly di tambah supaya nampak orang yg bertunang ni dalam hati ada taman..




Hantaran cincin pinangan.
(Cahaya keimanan pada cincin sekadar hiasan. Tidak termasuk dlm pakej)





Untuk lebih dramatik & romantik, lilin di tambah di hantaran cincin tunang..



Pemilihan warna bunga artificial kena tepat untuk nampak macam fresh flowers..




Acara meminang terpaksa postpone. Pakcik2 ni dari bebincang pasal nak minang, terus tukar topik 'cara-cara membuat hantaran'. Tak caya cer tengok eye contact diaorg..



Pelanggan ni cukup berpuas hati sampai rasa nak nangis. Terharu. Terkasima.Spechless!
(Comment tambah sendiri ...dia tak cakap pon)



Untuk keterangan lanjut, boleh email:
mysara@myself.com
atau
maisarmt@proton.com


Insyaalaah, nanti saya akan tunjuk lagi beberapa sample hantaran yg ditempah :)

Till then, daaaaaaaa!

Thursday, March 03, 2011

My Favorite Corner

Rumah pun mcm stor simpanan JKR lagi...ada hati tetiba nak organize ini....



Planning jer..tarikh belum tetap lagi.
Mungkin buat kenduri doa selamat 'masuk-rumah', birthday Kak Long & perjalanan kami ke..........Insyaallah!!

Rumah pun banyak yg kena touch-up...makeup sini sana.
Segan lagi nak post gambar..
Work in-progress.





Nie...one of my favorite corner.

Bila dah siap, rasa cam pelamin anganku musnah plak...
So, siapa yg nak bergambar feeling2 baru kawin boleh dtg rumah
:)


Till then, daaaaaaaaa!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...