Monday, November 19, 2012

Semoga dipermudahkan Allah Segala Urusan...Amin!


pix Google

Nasihat Rasulullah SAW kepada puterinya, Fatimah Az-Zahra


"Ya Fatimah..
Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya maka beristighfarlah para malaikat untuknya dan Allah SWT akan mencatatkan baginya tiap-tiap hari seribu kebaikan dan menghapuskan darinya seribu kejahatan.

Apabila ia mulai sakit hendak melahirkan, maka Allah SWT mencatatkan untuknya pahala orang-orang yang berjih

ad pada jalan Allah yakni berperang sabil.

Apabila ia melahirkan anak maka keluarlah ia dari dosa-dosanya seperti keadaannya pada hari ibunya melahirkannya, dan

Apabila ia meninggal tiadalah ia meninggalkan dunia ini dalam

keadaan berdosa sedikitpun, dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman dari taman-taman syurga, dan

Allah SWT akan mengurniakannya pahala seribu haji dan seribu umrah serta beristighfarlah untuknya seribu malaikat hingga hari kiamat..."


Amin...Ya Rabbal Alamin..


Minta kawan2 doakan dipermudah urusan melahirkan zuriat kami yg ketiga hari ini, Isnin 19 Nov 2012...Insyaallah..

Monday, November 12, 2012

Puffs With Black Pepper Beef Recipe

Ini adalah post pertama untuk share recipe turun temurun keluarga. Sebelum ni asyik cedok dari blog orang.


Ideologinya, kalau share receipe sendiri, nanti orang lain tiru, Lepas tu nanti orang lain kena puji masakan sedap dari en.asben. Mana bolehhhh orang lain pon kena puji....*kedekut tahap jahiliyah*
Tak pun nanti orang lain buat niaga jual makanan guna receipe tu. Lepas tu dia untung gile-gile. Tak bagi royalti pon walhal cedok receipe dari blog ni...*dengki tahap syaiton nirojim*

Tapi sekarang dah ada kesedaran. Dah insaf.  Ilmu kena kongsi walaupun sikit. Jadik, untuk kuliah masterchef yg pertama, moh kita cuba buat Puff dengan inti daging black pepper.

Inti ni receipe arwah nenek sebenarnya....(sambil lap air mata..tiru peserta masterchef yg tetiba emo bila sebut receipe org yg dah arwah) Dulu dia buat beniaga kuih popiah goreng nak sara anak ramai. Lepas tu, receipe ni diturunkan pada mak. Mak pulak terpaksa turunkan bila tengok anak beriya2 nak belajar masak konon nak ikat perut suami.

Ikat perut ler sangattttttttt..





Bahan-Bahan Inti Black Pepper Beef

Daging cincang (Suggest : Jenama Ramly) satu peket.
Untuk hasil sedap maksimum, boleh perap semalaman dengan serbuk black pepper dan kicap.

2 labu bawang besar (Suggest : Jenis Holland, warna kuning) dipotong dadu

4 biji ubi kentang (atau nak bubuh lebih pun boleh) dipotong dadu. Kalau dah boring potong dadu, korang nak potong ikut bentuk apa pun sukati. Janji kecik2 supaya cepat masak.

Daun bawang dan daun sup yang dihiris kecik2.


Bahan-Bahan untuk perasa inti daging
Kicap pekat
Serbuk Black Pepper (yg kasar & halus)
Serbuk Oregano (kalau ada)
Garam & serbuk perasa lain yg dibenarkan (utk menyodapkan lagi)

Cara-Cara

Tumis daging cincang (seeloknya yg sudah diperap) bila minyak sudah panas. Minyak jangan banyak...dalam 4-5 sudu sebab nanti air daging akan keluar bercampur dengan minyak. Tumis sampai warna daging bertukar keputihan atau agak2 masak.



Masukkan ubi kentang yang dah dipotong dadu/kecik2 tadi.Kalau agak kering, masukkan sedikit air. Biarkan sampai ubi kentang lembut/agak masak.




Bila ubi kentang agak lembut, masukkan kicap, serbuk lada hitam kasar dan serbuk lada hitam halus.
Boleh masukkan bawang besar yang dah dipotong dadu tadi.Tumis lagi sampai naik bau dan bawang dah sebati dengan bahan-bahan lain tadi.





Bila bawang dah masak / sebati dalam kuali, boleh masukkan hirisan daun bawang, daun sup. Masuk garam atau perisa-perisa tambahan sampai cukup rasa. Nak lagi best, serbuk lada hitam biar lebih. Tumis sampai jadi macam dalam gambar di bawah ni...Kalau first time nak try, jangan derhaka recipe dulu. Tiru sebijik-sebijik.




Inti daging black pepper siap. Boleh sejukkan/rehatkan sekejap. Untuk kulit luar, terpulang pada korang. Nak buat puff boleh, nak buat popiah goreng pun boleh. Nak buat dua-dua pun takde masalah. Janji bahan2 dah sedia ada.


Bahan-bahan Puffs
Puff Pastry (Suggest : Jenama Kawan)



Cara-cara

Untuk merangupkan puff, kita kena gelek supaya puff pastry ni menipis. Caranya, guna kayu penggelek. Kalau takde, gunala apa pun. Gelas ker, batu lesung ker...





Cara lipat puff pastry belajar dari blog INI

Lepas masuk inti, lipat, boleh gunakan kuning telur untuk mencatikkan/melekatkan puff bila dah masak nanti.



Masukkan dalam oven yang memang dah dipanaskan dalam 180 (api atas bawah) selama 10-15 minit (bergantung pada jenis oven) atau masak sampai warna puff bertukar keperangan..



Kalau rajin, boleh buat sos tambahan, atau buat plating gempak-gempak. Kemudian boleh dihidangkan...dan bersedia menerima kritikan maha pedas dari chef laki anda sendiri. Kalau dia tak komen tu, jangan kembang dulu. Kemungkinan dia komen dalam hati sebab tak nak korang putus asa tak masak apa2 dah lepas nie.




Kalau nak ada inti lebihan, boleh gulung dalam kulit popiah. Simpan buat stok frozen food sendiri.




Recipe simple-mimple jer...tapi sedapppppnyer...uihhhh....bukan takat ikat perut, dengan usus semua terbelit. Selamat cuba, try, test............


Wednesday, November 07, 2012

Hobby Terbaru...Main Masak-masak

Betul la orang kata. Mengandung ni kadang-kadang boleh menukar diri kita jadi orang lain. Apa yang selama ni kita suka, mungkin jadi tak suka. Dan, apa yang selama ni kita tak suka langsung, mungkin jadi teramat suka.


Pregnant kali ni, rasanya sejak masuk 2nd trimester, suka betul layan rancangan masak-memasak. Tak kira laaa channel mana pun. Masterchef Malaysia ker, Australia ker, US ker...My Kitchen Rules, AFC Channel...semua dah jadik favorite. Boleh lupa daratan kalau dah bukak tv tu..mau pagi sampai malam dok layan orang memasak. Tak mandi pun takpe.

Tak cukup tv, blog yang suka tempek resipi best-best pun dah masuk dalam favorite link. Semangat berkobar-kobar olimpik bila tengok diaorg post gambar2 masakan dalam blog. Rasa macam dah kena angin meroyan. Tapi sungguh kewanitaan angin meroyan ni. Boleh pulak nak suka masak-memasak. Meroyan la main golf ker, shopping ker...urban sikit.

Weekend lepas telah berlakunya aktiviti memasak secara marathon disebabkan 2-3 hari sebelum tu mimpi dah nak terberanak. Mengenangkan lepas ni dah nak kena pantang makan, diyet-moyet bagai sebab nanti orang sibuk compare badan sebelum dan selepas...maka jatuh hukum wajib kita buat kenduri makan besaq-besaq. Sebelum ni jangan harap nak duduk dapur dari pagi sampai malam...

En.Suami teringin nak makan Lasagna. Anak-anak nak makan banyak-banyak kek... Aku lak teringin nak makan puff daging black paper. Makanya..




Mula-mula shopping macam besoknya ada darurat perintah berkurung...Satu trolly besar dgn 2 trolly kecik anak2 bawak. Ini bukan beli barang nak memasak jer, termasuk stok barang2 basah dan barang dapur sampai berpantang. 

Toys untuk main masak-masak...abes hati!

Panaskan oven...

Untuk hari Sabtu jer berjaya buat 5 receipe..Hari Memasak Sedunia...Dimulakan dengan....

Beef Lasagna untuk en.suami





Black Paper Beef Puff utk diri sendiri

Ada lebih inti...buat frozen popiah jugak.


Moist Cheery Choc Cake untuk anak-anak


Ada lebih cooking choc...buat lagi sebijik moist choc cake...kali ni buh strawberry pulak.

Dan...Cup Tiramisu untuk anak2...Tapi papa pun bantai sama...


Konon buat banyak2 boleh tahan seminggu...sehari jer dah abes. 





makan masa sejuk...kenikmatan duniawi!




Lepas buat semua nie, berjalan naik atas dengan keadaan mengengkang 90 darjah. Dah macam baru lepas bersunat. En.Suami tolong urut pinggang. Kalau terberanak esok lusa pun puas hati sebab dapat masak and makan semua ni. Resipi nanti-nanti ler cerita cedok kat mana yer..nak sambung tengok masterchef :)

Friday, November 02, 2012

Preparation for berpantang-larang

5 tahun lepas, masa berpantang, guna Produk Leesa Formula. Emm...masa tu teruja dengan tungku wap yg comei. Tapi bila mula pakai, kesan tak secomei yg disangka. Tungku kena berat, untuk keluarkan darah2 beku dalaman.

Masalah dengan tungku wap LF nie, ringan tu satu, kena pulak carik rice cooker atau steamer utk memanaskan tungku.Tahap kepanasan tungku pun tak lama. Boleh bertahan kurang dari sejam. Pil-pil lain pun tak makan sangat, kecuali yg pil ikan haruan.

Berpantang kali kedua, lepas dengar testimoni dari kawan2, beralih pulak ke Set Bersalin Nona Roguy. Walaupun mahal, rasa berbaloi sebab boleh dikatakan semua ubat2 dalam tu berkesan dan selamat digunakan. Kesan pun cepat nampak. Dalam seminggu berpantang, rasa sihat bertenaga.

Dah abis pantang pun teruskan makan Phyto Natal utk melancarkan masalah pembuangan sisa toksik dari badan. Orang lain, makan sebiji PN pon dah tak tertahan2 ke toilet. Aku kena makan 3 biji baru 'lut'. Itupun lepas 8 jam. Keras tahap dewa sakti.

Masuk yang ketiga ni, rasa nak cari loose pack produk berpantang. Berjimat, sebab boleh pilih yang betul-betul perlu. Boleh jugak try produk2 lain, yg takde dalam satu2 set. Ada jugak member yg recommend set Tanamera. Eemm..kalau nak taja ok ler jugak..(Ko ingat ko retis?) Tapi kalau kuar duit sendiri, beli satu set, takut jadik macam pengalaman pertama dulu. Indah kabo dari rupa.


Set campur-campur. Sian..takde penaja.





Kita mulakan dengan set wajib. Minyak Herbanika NR ni best sebab sangat berangin. Boleh mula guna masa kat hospital lagi, lepas bersalin. Phyto Natal tu mmg tak payah citer laaa...boleh tengok review ramai pengguna kat blog2. Bagus untuk melancarkan proses membuang. Bila pembuangan lancar, insyaaallah, badan boleh turun dengan cepat. Krim Herbanika Barut tu untuk dipakai sebelum membarutkan diri.




Ada yang tak suka pakai pilis ni sebab bau. Bagi aku, bukan selalu pun. Masa berpantang ni gunakan sebaiknya. Beranak pun bukan selalu. Pengalaman kedua dulu, macam ada jugak pening-pening pala sebab selalu sangat kena minum kopi itam. Bila tempek pilis ni lega sikit.

Bedak kulit rambai berubat ni baru nak try. Disebabkan tak beli apa2 rempah mandian, dan harga pun sgt-sgt berpatutan, maka harus digunakan tanpa was-was. Senang jer, sebelum mandi, tenyeh dulu (buat macam scrub) pada badan, biar dalam setengah jam, lepas tu bilas. Beli 2 peket dulu. Jangan tamak haloba.




Beli set Leesa Formula pun dapat bengkung jugak. Rasanya sebab tu tergoda nak beli dulu. Banyak barang2 dalam satu set. Tapi malangnya, bengkung tu tak labuh sampai ke bawah. Masa baru2 ikat okeyla, tapi bila dah baring, bangun, baring balik...bengkung dah naik ke atas. Bengkek jer hati nengoknya.

So, untuk kali ni, moh cuba Amme Corset Sendayu Tinggi. Mulanya ingat nak cuba Bengkung Berubat Alfiat. Kecewa sebab pendek dan takde size. Amme Corset ni ada size dari S- XL rasanya. 


Kat belakang kotak Amme Corset ada tunjuk cara pemakaian bengkung ni. Takde sebab untuk mengelat pakai bengkung walaupun berpantang sendiri...ewah..kalau ada pertandingan, boleh guna ayat ni untuk buat slogan.


Sian. Antara satu-satunya produk yang ditaja adalah Minyak Hangat Alfiat 6 hengget. Itupun, asalnya aku pesan dekat makcik. Makcik aku kata ambik jer lah. Sedekah. Itu kira ditaja jugak..kan...kan
Minyak ni best sebab panas ngetik-ngetik. Sedap di lumur dekat perut sebelum berbengkung. Minyak ni famous di kalangan makcik2 yang sakit lutut.
 Lotion Mustajab Superhot pun mesti ada. Kalau tak cukup panas, korang rendam perut dalam minyak panas terus.Gerenti lemak pon lebur.


Mahal jugak Bio-Oil ni...botol kecik pun 30 hengget. Tapi sangat berkesan untuk hilangkan stretch marks kesan mengandung dan scars. Tak pernah try sebelum ni. Kesan terpengaruh dengan iklan.


Tiba-tiba ada Jus Mate dalam senarai berpantang..ko perhal? Inilah satu-satunya barang yang en. asben sponsor utk pantang. Itupun dia kata kita boleh minum kongsi-kongsi. Memang dah pernah try sebelum nie. Agak mujarab, tapi kena continuously minum dan kena berpantang nasi. Kalau stop, boleh gendut 2 kali ganda. Sebab orang dah belikan, tadah jer laaa...

Barang baby hampir complete. Barang berpantang pun complete. Batu tungku guna original batu sungai dari kampung. Urut & jamu semua bibik nak buat, sebab dia memang ada pengalaman menguruskan orang berpantang. Alhamdulillah...dah tak payah peluh ketiak cari confinement lady.

Next plan, nak buat cute mini pantry dekat tingkat atas nie. Kalau lapar2 time pantang, boleh buat milo cicah biskut. Kena carik containers kiut-miut dekat Daisho utk letak snaks dengan biscuits. Dalam pantang tak digalakkan turun naik tangga. Nak panggil bibik pun, kalau dia dekat dapur kena jerit rupa tarzan baru dengar.

Kena meng'gugel' utk carik idea...



 



Aktiviti utk weekend ni...seminggu sebelum baby keluar..Insyaallah. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...